Таско Ерменков: Проектът „Белене" и сега е необходим на България
Секция: ПОЛИТИКА
20 Юни 2016 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таско Ерменков: Проектът „Белене" и сега е необходим на България

/КРОСС/ „Проектът „Белене" и сега е необходим на България. Това е базова мощност, която единствено трябва да ни гарантира нормално електроснабдяване, защото не си представяме, че за в бъдеще ще продължаваме да живеем в тази криза с 1.5% икономическо развитие". Това заяви народният представител от БСП - Лява България Таско Ерменков в сутрешния блок на Канал 3. Според него този проект не трябва да остане на това ниво, за да не бъдат загубени парите, инвестирани до момента в него. Той е на мнение, че трябва да се търси политически консенсус при решаването на големи инфраструктурни проекти в държавата, особено такива с дълъг хоризонт на реализация. Народният представител е категоричен, че енергетиката трябва да се превърне не в поле на европейски геостратегически или други проблеми, а в поле на защитаване на българския интерес.

Ерменков припомни, че през 91-ва година проектът не е бил прекратен заради протести, а заради състоянието на държавата като цяло, доведена до просешка тояга. „Проблемът с „Белене" е много сложен и от 89-та насам няма правителство, което да не е допринесло до компрометиране на един прекрасен проект, като са се трупали грешка след грешка и протакане", допълни депутатът от левицата. По неговите думи, когато един проект се спира, трябва да бъде ясно направена сметката какво следва. Според него разумното решение е тази централа да се построи, имайки предвид нуждата на България от базови енергийни мощности и при наличие на изработени реактори и готова площадка и. Той допълни, че ако се продаде оборудването има вероятно да не бъда покрита дори половината цена за него.

За проекта „Белене" Борисов си смени мнението 4 пъти за 3 години

„Когато започна този строеж, той беше обоснован и изгоден и бяха осигурени пари от ЕС за изграждането на мрежата. Започна едно клатене в мнението на Борисов - сменяше се 4 пъти в рамките на 3 години. Хвърляха се едни папки по студията какво ще стане, ако не построим „Белене", как ще скочи цената на тока. После се хвърляха същите папки все едно не ни трябва този проект. Днес сме в ситуация, в която имаме реактор, които трябва да си платим. Въпросът е дали или два", коментира народният представител. Ерменков обясни, че „Белене" е централа, която трябва осигури базови мощности във връзка с излизане на такива от въглищни централи заради тяхното технологично остаряване. „Новите мощности в Козлодуй е проект, който трябва да осигури съществуването на централата, след като изтече експлоатационния период на 5 и 6 блок. Нали не си представяте, че като изтече, там ще остане една площадка, която за нищо няма да се ползва", уточни той.
Ерменков подчерта, че премиерът до голяма степен е прехвърлил част от отговорността за спирането на проектите на Брюксел, като е заявил, че е крайно време Брюксел не само да ни спира проектите, но и да ни дава възможност да ги развиваме. „Но малко късно се сети за това", допълни социалистът.