Как да сме сигурни че нашата бизнес идея ще се реализира успешно онлайн?
Секция: Технологии
07 Юли 2016 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да сме сигурни че нашата бизнес идея ще се реализира успешно онлайн?

/КРОСС/ Как да сме сигурни че нашата бизнес идея ще се реализира успешно онлайн?

Идеята

Като за начало трябва да имате идея или пък вече успешен офлайн бизнес. Ако измислите нещо интересно, не хуквайте веднага през глава да го осъществявате. Всеки добър план има нужда да престои и да бъде направено проучване дали би имало полза ако той бъде реализиран.

Споделете го с близките си, опитайте се да разиграете всички възможни сценарии, проучете пазара и особеностите на мястото в което искате да стартирате вашия онлайн бизнес. Ако всичко до тук е направено и е във ваша полза, преминете към следващата стъпка.

Изработка на сайт

Изключително отговорна задача, на която не се обръща подобаващото внимание. Често се прави голяма грешка, като се избира най-евтината оферта и съвсем скоро се оказва че за да реализирате, това което сте намислили, ще трябва да заплатите още веднъж!

Много е важно да изберете правилната компания, която ще изработи вашия сайт. Нормално е в портфолиото си, тя да има опит с изработката на подобни сайтове и клиентите да са доволни от нея.

Запознайте се лично с професионалистите, на които възлагате тази отговорна задача, посетете офиса им, комуникирайте, проучете ги. Нека да видят, че отсреща стои амбициозен човек, с големи изисквания и очаквания.

Дизайн

Ако проекта ви е достатъчно амбициозен, то няма как да пропуснете тази точка. Дизайнът е това, което ще спечели потребителя и ще направи добро първо впечатление или пък не. На днешно време, особено в България, графичния дизайн смело се пренебрегва и се използват готови темплейти и теми. Това спестява пари - няма спор, но има и лоши последствия:

-          сайта ви не изглежда уникално и прилича на хиляди други;

-          ако темата е окрадена и не е платена съвсем скоро може да се окаже, че не може да се ъпдейтва;

-          някои от добрите практики за да му е комфортно и приятно на потребителя (user experience), може да се окажат сложни за изпълнение задачи;

-          общите темплейти няма как да ви помогнат за изграждане на вашия бранд;

-          ако имате конкретна визия за вашия сайт и за това как трябва да изглежда през мобилни устройства, то готовите дизайни ще създадат допълнително работа на програмистите;

Накрая ще се окаже, че не само не сте спестили средства, ами е ви е струвало по-скъпо и сте изхабили повече нерви по време на процеса.

SEO оптимизация

Разбира се, че е задължителна! Тя започва още с началото на изработката на самия проект. Много хора си правят сайтове и след края си отдъхват, сядат спокойно и зачакват нещо да се случи. Нищо няма да се случи! Не и ако не работите упорито всеки ден, не и ако не подложите проекта си на оптимизация за търсачки!

Не разчитайте на вашите приятели и познати и на социалните мрежи да популяризират бизнеса ви. Да, те са едно чудесно допълнение към маркетинговия микс, но като самостоятелна бойна единици, няма да имат голям ефект.

Може би не знаете, че видимостта на постовете в любимата ви социална мрежа facebook, е само 6% и намалява до 0, с покачването на броя на вашите фенове. Не възлагайте всичките си надежди на социалките! Не забравяйте, че те са така добри да ни предоставят безплатно свободно място, което не е наше, ами ползваме като наематели и никога не се знае, кога големия наемодател ще реши, че не отговаряте на неговите условия...

Прекрасното нещо на seo оптимизацията е, че тя така преправя вашите страници, че те да покрият изискванията на потребителите и търсещите машини за бързина, качество, стойност и популярност - звучи невероятно, и е!

Разбира се, че трябва да се доверите само и единствено на доказани професионалисти в областта на оптимизацията и дигиталния маркетинг. Това не е шега работа, заложен е вашия бизнес, а нишата е сложна и има малко на брой истински специалисти.

Мобилни приложения

И за да бъде завършен цикъла, няма сериозен бизнес, който да е без мобилни апликации. Търсенията през мобилни устройства започват да надминават тези от десктоп компютри, независимо за какво става дума. Мобилните телефони са толкова масово достъпни и така всички са свикнали да ги ползват, че даже и вкъщи пред компютъра се случва да търсите чрез смартфона си и да ползвате неговите удобства.

Вече почти всичко в интернет, за да бъде успешно, трябва да е направено така, че максимално да улеснява потребителя. Докато сте навън или пиете кафе с приятели, най-бързия начин за сърфиране е чрез мобилния апарат. Ако вашия бизнес няма удобно приложение за Android или IOS, то вие със сигурност ще загубите потенциални клиенти. Не го правете!

Доверявайте се само на доказани професионалисти, които да ви преведат успешно през всички стъпки на вашия онлайн бизнес - до върха!