Международният фестивал на изкуствата - Музите 2016 в Созопол стартира с грандиозно дефиле
Секция: Туризъм
07 Юли 2016 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международният фестивал на изкуствата - Музите 2016 в Созопол стартира с грандиозно дефиле

/КРОСС/ За 11-ти пореден път улиците на Созопол се огласиха от стотици хора на изкуството. Участници от 19 държави, развели 19 знамена, музика и атрактивни циркови изпълнения дефилираха из улиците и приветстваха гостите на Созопол. Вицепрезидентът на Република България г‑жа Маргарита Попова и кмета на Созопол Панайот Райзи, бяхя посрещнати с хляб и сол пред Амфитеатър Аполония, а по-късно официално откриха фестивал Музите. В поздравлението си към участниците г-жа Маргарита Попова изрази възхищение от красивото дефиле и увереност, че в продължение на 10 дни Созопол, ще е най-красивото и интересно място, защото цвета на 19 държави от цял свят ще представят своето изкуство и култура.

Специален гост на събитието бе посланика на Социалистическа република Виетнам Н. Пр. г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан, която е голям почитател на изкуството и също поздрави участниците във фестивала. Междувременно на алеята пред Амфитеатъра посолството на Виетнам представи уникални фотографии от азиатската държава, а типичните сламени виетнамски шапки, сувенири и проспекти, подаряваха на посетителите на щанда. По-късно фотографиите бяха подредени във фоайето на читалище Отец Паисий.

Конкурсната програма стартира в раздел класически и фолклорен танц. Тази година се наблюдава голямо разнообразие на различните държави с различен подход и владеене на представянето на класиката и фолклора съчетано с новото, модерно изкуство. Дори при традиционните танци се наблюдава нов подход, надскачане на регионалното, разширяване на кръгозора извън националното.

Тазгодишното издание на Музите, показа ново начало в развитието на танца и един нов поглед и прочит на старите традиции в комплекс с модерното. Реакциите на многобройната публика също бяха много силни, което потвърждава, че криетивността на творците се приема с аплодисменти.

Държавната Агенция за българите в чужбина подреди изложба „България в моите мечти" с рисунки на български деца, живеещи по света. Агенцията популяризира таланта и родолюбието на българчетата и в Созопол бяха представени творби на наградени деца от български общности в 18 държави. Нестинари, Жеравна, българска фолклорна сватба са само част от рисунките, които разчувстваха посетителите. Уникално е как децата виждат България, независимо, че не живеят в родината си.

Интересни алтернативни творчески решения се видяха в раздела "Танцово изкуство'' съвременни, улични, спортни (бални) танци. Атракция на вечерта бе спектакъла „Танцуваме българска естрада" на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски", специалност „Съвременна хореография" под ръководството на проф. д.изк. Анелия Янева. В програмата на

По покана на вицепрезидентът Маргарита Попова се състоя работна среща в кметството на Созопол с екипът на „Музите" и кмета на общината Панайот Рейзи. Всички бяха единодушни, че трябва да се привлекат още повече български групи във фестивала. Кмета беше горд, че фестивалният туризъм в Созопол е усъвършенстван и гостите на града знаят, че 60 дни в годината всяка вечер има какво да гледат в Амфитеатъра. Г-н Рейзи сподели, че планира да развие конгресният туризъм, но това е по-дълъг процес. Обсъдено бе и предложението за следващото издание да бъдат поканени още участници от бесарабските българи, както и да се включи нов уоркшоп за изучаване на български народни песни и танци.

Проф. д.изк. Анелия Янева от от ЮЗУ „Неофит Рилски" обяви, че от тази година, най-талантливите победите от фестивал Музите ще бъдат приемани в Благоевградския университет без приемен изпит във факултета по Изкуствата.

В конкурсната програма на фестивала предстои Ден на страната. Всяка нация в рамките на 10-15 минути ще представи по един по-различен начин изкуство от своята нация. На 8-ми юли е награждаването от първата сесия и гала концерт на лауреатите.