В. Василев: Балкански пакт би защитил интересите ни, в случай на турска инвазия
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2016 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В. Василев: Балкански пакт би защитил интересите ни, в случай на турска инвазия

/КРОСС/ България не трябва да има капка съмнение, че ще бъде предадена от европейците на Турция, ако това е изгодно за големите европейски държави, заяви в ефира на Радио „Фокус" Васил Василев, председател на „Фондация Братя Василеви".

В тази ситуация обаче, смята Василев, не трябва да разчитаме на Русия, че ще ни помогне, защото редица български правителства направиха всичко възможно да отвратят Русия от България.

Според Василев възможността, която съществува, е да се направи обединение на България и балканските държави, които са най-застрашени от експанзията на Турция. Това са преди всичко България и Гърция, но също и Сърбия и Македония, посочи той.

Трябва да се направи някакъв вид съюз между тях, с оглед на възпиране на тази турска заплаха, и това е може би най-надеждното средство, на което можем да разчитаме, допълни Василев. Според него  към този Балкански пакт теоретично може да влезе и Румъния.

„Смятам, че не можем да се надяваме нито на НАТО, нито на ЕС, и съм убеден, че нито една от тези организации няма да си мръдне пръста, за да защити независимостта, суверенитета, териториалната цялост на България при агресивни действия или дори при едно масово нашествие на стотици хиляди т.нар. бежанци или мигранти от Турция, които на практика ще бъдат нещо като башибозук и ще свършат същата работа, която една военна операция би свършила", каза Васил Василев. Според него евроатлантическата и общоевропейската солидарност съществуват само дотолкова доколкото са изгодни за тези, които ги държат в ръцете си. "България трябва да се уповава само на себе си", подчерта Василев.