Нашето море - 30 пъти по-чисто от нормите
Секция: Туризъм
23 Юли 2016 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нашето море - 30 пъти по-чисто от нормите

/КРОСС/30 пъти по-чисто е Черно море от нормите. До момента няма констатирани завишения на стойностите на чревните бактерии ешерихия коли и ентерококи по Южното и Северното Черноморие. Това сочат данни от проверките на регионалните здравни инспекции (РЗИ) в Бургас и Варна за периода от 1 юни до 15 юли, пише „24 часа".

"Референтните стойности за ешерихия коли в морската вода са до 500 колонофлурестиращи единици на 100 мл и до 200 - за ентерококи", коментира микробиологът от РЗИ-Бургас д-р Марияна Косинова.

Проверка на "24 часа" установи, че на юг най-ниски стойности на ешерихия коли - 15 единици на 100 мл, са измерени на плажовете Бутамята-Синеморец, Нестинарка-Царево, Ахтопол-Централен, къмпинг "Оазис" - Царево, ММЦ-Приморско, Северен плаж - Приморско, Аркутино, Дюни, Смокиня, Хармани-Созопол, Централен-Созопол, Златна рибка, Централен-Черноморец, Черноморски солници-Бургас, както и плажовете в Поморие.

На север пък "отличниците" са Албена, Кранево - Централен, Шкорпиловци, Русалка, къмпинг Шабла, Балчик-Централен, Тузлата, Икантлъка, Камчия-Романтика, Паша дере, Бяла - къмпинг "Луна".

Най-високата стойност, но под референтната - 330 единици на 100 мл, е измерена на 20 юни на Попски плаж - Царево, по Южното Черноморие и на Офицерския плаж във Варна на север - 307 единици.

Освен регулярните проверки от РЗИ извършват и замервания по сигнали, какъвто беше случаят от миналото лято с Лозенец. Тогава пробите на здравните инспектори показаха в пъти над допустимите стойности на ешерихия коли. При мониторинга през 2015 г. са взети общо 467 проби по Южното Черноморие, както и 87 по жалби и сигнали. Отклонения са показали 8 от стандартните проби и 27 от тези по сигнали на граждани.

Има и още поне 3 сериозни аргумента, че през лято 2016-а се къпем в по-чисто море на юг: тече първият сезон, в който край Созопол работи пречиствателна станция, при това с най-модерни технологии.

Слънчев бряг и Несебър са подсигурени с разширена и обновена пречиствателна станция в Равда, а край Лозенец до дни ще заработи задържателният резервоар към съществуващата пречиствателна станция.

Положението на север от Обзор няма промяна през последната година. След като през 2015-а за последно бе открита реконструираната пречиствателна станция на Варна, положението по плажовете в града се подобри. Община Бяла отвежда отпадните си води в пречиствателната станция в Обзор. Такава обаче няма в Долни чифлик. В градчето, на чиято територия е курортът Шкорпиловци, е предвидена площадка за подобна станция. Малко по̀ на север е пречиствателната станция на курорта Камчия с капацитет 10 хил. души. Модернизацията на тази в Албена предстои. Ще бъде за 40 000 жители, тъй като в нея ще се включат Кранево и Оброчище.

Крайбрежията на Созопол, Несебър и Лозенец са точките, които през последните летни сезони най-често предизвикваха съмнения за чистотата на морската вода. Созопол преживя строителен бум - плътно покрита с вили и имения е местността Боджака, появиха се и няколко големи комплекса. Наличието на локални пречиствателни станции не решават генерално въпроса с пречистването на отпадните води, което стана факт с финализирането на проект за 75 млн. лв. Местните чакат това 30 г. Лентата отряза премиерът Бойко Борисов. Това е най-мащабният проект за общината, който освен станция за пречиствате на отпадните води включва и довеждащите колектори от общинския център и Черноморец.

Несебър е от общините, които посрещат най-много туристи през летния сезон, много съм благодарен, че с добра комуникация с МОСВ и правителството успяхме да завършим този проект, заяви кметът Николай Димитров.

Най-новата инвестиция, свързана с опазване на чистотата на крайбрежните води, е изграждането на задържателен резервоар към съществуващата пречиствателна станция край Лозенец, община Царево. Той вече е готов и в началото на идната седмица ще започнат пробите по включването му, коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

С последните инвестиции вече няма южна община с излаз на море, която да е без пречиствателно съоръжение. Проверките на РИОСВ в Бургас досега също не показват нещо смущаващо, казва шефката на екоинспекцията Тонка Атанасова.