НПО-та заплашиха с протести заради ГМО храните
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2016 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НПО-та заплашиха с протести заради ГМО храните

/КРОСС/ Промените в закона за храните в частта им за ГМО притесни биологичните пчелари. В тази връзка няколко неправителствени организации (НПО) на биологични земеделци са направили анализ, на базата на който изграждат реакцията спрямо законопроекта.

Те настояват Министерството на земеделието да оттегли промените. Ако това не стане, ще последват протести, заплашиха НПО-тата, съобщава БНР.

Промените предвиждат санкциите за генномодифицираните организми в храните да бъдат намалени десетократно. Така досегашната глоба от 35 000 лева, ще стане 6000.

Промените в Закона за храните в частта им за ГМО представляват опасност за пчелите и пчелните семейства, категорични са от Фондацията за околна среда и земеделие, Българска Асоциация Биопродукти, Грийнпийс България и Сдружение за биологично пчеларство.

Борислав Сандов от партия „Зелените" открои като проблем и отпадане на задължението, когато даден продукт е ГМО, това да бъде изписано на поне 25 % от опаковката. Той допълни, че въпреки че у нас ГМО храната не е забранена, тя трябва да бъде етикетирана и всеки потребител да решава дали да я консумира.

Сандов е и координатор кампании във Фондация за околна среда и земеделие. Той е категоричен, че въобще не са съгласни с опита ГМО да бъде отново пробутано през летния сезон, по най-непрозрачния начин и без потребителите да бъдат предупредени за това. Борислав Сандов подчерта, че за потребителите е много важно да имат формиран избор и всеки да знае при покупка дали да вземе нещо, което съдържа ГМО или нещо, което не съдържа ГМО.