България ще разкрие свое Консулство в Тараклийския район в Молдова
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2016 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ще разкрие свое Консулство в Тараклийския район в Молдова

/КРОСС/ Република България ще разкрие свое Консулство в Тараклийския район в Република Молдова. Потвърждение за това държавният глава Росен Плевнелиев получи от министър-председателя на Молдова Павел Филип, с когото проведе разговор в Ню Йорк в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН.

Разширяването на българско дипломатическо присъствие в Молдова ще допринесе за подобряване на консулското обслужване на молдовските граждани от български произход, ще стимулира инвестиционния интерес на българския бизнес и цялостно ще направи по-видими ползите от процеса на европейска интеграция за молдовските граждани, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на разговора.

Държавният глава изрази надеждата на българската страна териториално-административната реформа в страната да не доведе до закриване на Тараклийския район, където исторически е концентрирано българското национално малцинство. Двете правителства също така трябва да положат максимални усилия за започване на процедурата за преобразуването на Тараклийския държавен университет във филиал на българско висше училище, посочи президентът Плевнелиев. България счита, че по този начин ще бъде запазено единственото българско висше училище в чужбина.

България също така очаква в процеса на оптимизиране на училищна мрежа в Молдова да бъдат запазени и разширени възможностите за изучаване на български език, подчерта държавният глава, като изрази благодарност за създадените условия за запазването и за развитието на културната и езикова идентичност на българската общност в Молдова.

От своя страна премиерът Павел Филип посочи, че Тараклийският държавен университет е възможност за българското национално малцинство да се запознае с напредъка на България след присъединяването към ЕС.

Финансовата стабилност, устойчивостта на банковата система и създаването на условия за привличането на повече преки чуждестранни инвестиции, включително от България, са сред основните приоритети на молдовския кабинет, посочи премиерът Филип, който насърчи българския бизнес „да погледне към Молдова".

Президентът Плевнелиев и премиерът Филип споделиха готовността на двете страни да дадат тласък на двустранните търговия и инвестиции. България разполага и с богат опит в ключови сектори като банковата система, енергетиката, транспорта и логистиката, образованието, науката, туризма.

Молдова има безусловна българска подкрепа по пътя към членство в ЕС и България е готова да сподели научените уроци от процеса на европейска интеграция, увери още президентът Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава, в контекста на мигрантската криза гласът на България в региона ще става все по-отчетлив, което ще повиши и българската роля в ЕС, включително по отношение на инициативата на ЕС „Източно партньорство". Членството на страните от Западните Балкани и Молдова е от стратегически интерес за България, припомни държавният глава.

Работи се по осъществяване на официално посещение на българския президент в Молдова в най-скоро време, стана ясно още по време на разговора.