Обзавеждането в банята - психологическата страна на нещата
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Декември 2016 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обзавеждането в банята - психологическата страна на нещата

/КРОСС/Съвсем естествено е когато избирате вашето ново обзавеждане за банята, да не достигате чак до такива детайли, които да са свързани с психологическото въздействие на материите, цветовете, формите и съчетанията, които избирате. Това обаче не значи, че подсъзнателно вие не се насочвате точно към неща, които ви се харесват, именно по психологически причини - такива заложени дълбоко в подсъзнанието на човека и неговия характер.

Например гранитогресни плочки в банята, които са мощни и силни издават както мъжката сила на характера, така и търсене на сигурност в помещението. Тоест физическите свойства на материята в случая издават и взаимодействието което тя осъществява с подсъзнанието на човека.

Керамични плочки за баня, които са оформени като една красива цветова или фигурална композиция, издават силно усещане за естетика, търсене на красотата в живота, но и същевременно една липса в отношенията с хората.

Баня в стил ретро, издава традиционалистично отношение към живот. Човек с ретро решения, не обича много промените,  новите начини и решения в живота му винаги са свързани с традиционните методи, а всичко ново по някакъв начин е опасно. От друга страна стоят футуристичните бани, които са намек за търсене на новото, влизането в нови пространства, изследователски характер и усещане за непознато преживяване.

За избора на цветовете също може да се говори много и с часове, но тази статия няма за цел да прави психологически портрети на базата на обзавеждането в банята, а да даде насока за хармонизиране. Един вид, когато едно семейство, прави новата си баня или иска да направи промени в старата, то нейният стил, материите и цветовете, украсата, които ще са част от интериора, трябва да са съобразени с желанията и характера на всеки. Необходимо е да се намери хармония между мъжкото и женското начало, като представители на две различни енергии, които произлизат от самата същност на природата.