Д-р Светлана Шаренкова: Вятърът на промяната
Секция: Интервюта
25 Януари 2017 18:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Светлана Шаренкова: Вятърът на промяната

/КРОСС/Вятърът на промяната 

Той духа непрекъснато. 
В лицето на времето. 
Като буреносен вятър ще зазвъни 
Камбаната, която ще пробуди Свободата на духа! 

Рок бандата „Скорпиънс" изпяха тази легендарна песен след падането на Берлинската стена и обявиха началото на новия свят без бариери и идеологическо противопоставяне.

Четвърт век след това епохално събитие лидерите на САЩ и Европа издигнаха нова Стена - Стената на санкциите срещу Русия, и разделиха света на „правилен" и „неправилен".

В първия вписаха тези, които живеят според т. нар. евро-атлантически ценности на неолибералното статукво, а във втория - всички останали.

Но се оказа, че Америка, смятана за люлката на евроатлантизма и неолиберализма, не желае повече да върви по този път. Тя избра Доналд Тръмп, който поиска не световно величие, а грижа за собствения народ и държава. Обеща завинаги да ликвидира най-голямото съвременно зло - тероризма. Скептиците веднага опонираха - било невъзможно?!

Да, невъзможно е, когато няма разбирателство между световните лидери на цивилизационни центрове, когато печалбите на военнопромишления комплекс са по-важни от мира и бъдещето на човечеството. Тръмп е прагматик -той обещава нормализиране на отношенията с Москва в името на борбата с терора. Стъпка в тази посока е изборът на Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ - успешен бизнесмен, познаващ Русия като инвеститор и затова награден от президента Путин с най-високото руско държавно отличие за чужденци - орден „Дружба".

На този фон силно прозвуча и призивът на двама европейски топ политици - Франсоа Фийон (най-вероятният бъдещ президент на Франция) и Романо Проди (бивш премиер на Италия и шеф на Еврокомисията).

Позицията им е стратегическа: Европа трябва да свали санкциите и да развива връзките си с Русия, а не да чака указания от САЩ. Фийон е представител на консервативната десница, а Проди - на автентичната левица. Никой не може да ги заподозре в русофилство. Смели политици като Тръмп и Тилърсън, като Фийон и Проди играят лидерска, историческа роля в процеса на промяната.

Къде сме ние в този процес?

Отново ли ще се снишим, за да видим накъде духа вятърът? 
Нашата страна има специални отношения с Русия, които предопределят да бъде мост между Брюксел и Москва, да задава тона на новото време.

Ген. Румен Радев бе избран от народа като президент на промяната.

Той и служебният кабинет имат историческия шанс да станат активни участници в световните прогресивни процеси. Дължат го на България.