Археолози откриха древно селище край Дамяница
Секция: Наука
02 Май 2017 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха древно селище край Дамяница

/КРОСС/ Нови открития направиха археолозите на обекта край санданското село Дамяница, през който трябва да минава лот 3 на автомагистрала "Струма", свързващ Благоевград със Сандански, предава БНТ. В района се намира едно от най-големите праисторически селища в България и сега там се извършват усилени разкопки. Последните открития на археолозите са ценни находки от преди 7000 години, сред тях са предмети, свързани с обредния живот на древните хора населявали този район.

Екип от 65 археолози от цялата страна за първи път прави цялостно проучване на праисторическото селище край село Дамяница.То е на площ 200 декара, като почти половината от тях попадат в границата на магистралата. Последното откритие е опожарено жилище, което е около 35 квадратни метра. В него са разкрити термични съоръжения и запазени съдове.

Иван Вайсов, археолог, Национален археологически институт с музей към БАН: В този етап от праисторията на България това са били пещи, но в случая това са огнища, отворени огнища, опожарението сигурно е в някаква случайност е извършило и обитателите му са напуснали бързо. В центъра на жилището виждаме това огнище, в което са запазени 7 съда "ин сито" вътре поставени, от двете му страни има също няколко съда изключително красиви, това е една кана с 2 дръжки, с едно квадратно устие, което е много типично за периода.
Последните археологически проучвания доказват, че селищата от периода на късния неолит - това е 5-то хилядолетие преди Христа, са се развивали на системата на малки квартали, каза археологът Иван Вайсов.

Намерените находки са с голяма историческа стойност, защото са свързани с обредния живот на праисторическите хора. Това са каменни тесли, различни инструменти, направени от кост или камък,част от гривна направена от мида. Сред най-ценните и уникални находки са керамичните човешки фигурки.

Малгожата Кулова, археолог, Регионален исторически музей - Благоевград: Тук се сблъскваме с един много интересен ритуал, една част от фигурки и то мъжки фигурки, които изключително рядко се намират, имат сложена върху глава маска на овен, най-вероятно това е свързано с култа към плодородие.

Близо 250 работници помагат на археолозите при разкопките и откриването на древни находки. Проучванията ще продължат до края на годината и след това теренът ще бъде освободен за строителството на магистрала "Струма".