16 май е Денят на свобода от правителството през 2017-а
Секция: ИКОНОМИКА
16 Май 2017 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
16 май е Денят на свобода от правителството през 2017-а

/КРОСС/ От днес спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. У нас символично я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През настоящата 2017 г. работим повече дни, за да си платим дължимото към държавата.

В България изследването се прави от Института за пазарна икономика.

През тази година денят е 16-ти май, десет дни повече, отколкото през 2016 година. Само преди 4 години последният ден, в който българите работехме за държавата беше 20 април.

През 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден.

В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства.

След 2009 г. на практика липсват каквито и да е добри новини по отношение на данъчното облагане - за намаление на данъци. Напротив, данъчната тежест постепенно нараства - както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело. Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.