Явор Алексиев: Липсата на кадри се очертава като основен проблем за икономиката
Секция: ИКОНОМИКА
17 Август 2017 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Алексиев: Липсата на кадри се очертава като основен проблем за икономиката

/КРОСС/ Разходите на домакинствата се вдигат малко по-бързо от доходите, но националната статистика отчита много покупки на стоки за дълготрайна употреба, които не се правят, когато ситуацията при домакинските бюджети се влошава. Това коментира в за БНР Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. Според експерта доходите от работна заплата растат, а това е ключов индикатор, който икономистите следят:

"Средно 9% на година не е малък ръст. Проблемът е, че изходната база е много ниска. Тоест едно е да нарасне от 1 000 на 1 100 лева нечия заплата, друго - от 500 - на 550 лева. Буквално става дума за двойна разлика."

Все пак тези 32%, които отиват за храна, са много, особено на фона на ЕС, поясни Алексиев. По думите му, най-заможните 30-40% от българите дават доста по-малко за храна, докато при най-бедните разходите за храна доближават 50%.

Преструктурирането на преработващата промишленост, което е в основата на индустриалните зони, е обвързано с необходимостта от нов тип работна ръка, каквато липсва. Като най-голям проблем се очертава липсата на хора, подчерта Явор Алексиев:

"Компаниите в много сектори буквално се "бият" за хора. Тези хора ще получават по-високи заплати. Вижда се, че тази тенденция вече излиза от София. За съжаление обаче остава в южната част на страната. В Пловдив и Стара Загора има много силни данни за пазара на труда през последните две тримесечия. Като погледнем обаче малко на север - нито доходите на домакинствата изглеждат така, нито ръстът на възнагражденията, нито заетостта."