София домакинства на 13-ата Международна конференция „Тероризъм и електронни медии"
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2017 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София домакинства на 13-ата Международна конференция „Тероризъм и електронни медии"

/КРОСС/ София домакинства на 13-ата ежегодна международна конференция „Тероризъм и електронни медии". Организатор на събитието е Международната академия за телевизия и радио (IATR) с подкрепата на руската Федерална агенция по печат и масови комуникации.

Основната цел на конференцията е привличане вниманието на световните медии, националните правителства и обществени организации към проблемите по противодействие на международния тероризъм чрез електронните медии.

Конференцията ще бъде открита от българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Леонид Млечин - председател на Международната академия за телевизия и радио и ръководител на Дирекцията по история и журналистически програми към Руската обществена телевизия, лауреат на руските национални телевизионни награди през 2007 и 2009 година и Владимир Козлов, генерал от специалните служби на РФ, награден с орден „За военни заслуги", почетен орден „65 години от Победата във Великата отечествена война 1941-45г." и други, зам.-директор на Федералната агенция по печат и масови комуникация.

Участие в конференцията ще вземат също президентът на Хърватия от 2000 до 2010 г. Степан Месич, разследващата журналистка Галина Сидорова, главен редактор на вестник „Строго секретно", член на Съюза на журналистите в РФ, Юрий Кобаладзе, генерал от руското разузнаване, университетски преподавател по международна журналистика и журналист.

Поканени са също така Дорит Голендер - посланик на Израел в Русия от 2010 до 2015 г. и вицепрезидент на фонда Genesis и делегация от сръбския парламент, начело със заместник-председателя му Веролюб Арсич, както и дипломати от Русия, Китай, Иран и Сърбия и представители на множество журналистически организации.

От българска страна, освен министърът на отбраната ще присъства главният прокурор Сотир Цацаров, разследващата журналистка Елена Йончева, понастоящем депутат в 4 НС и колегата й Тома Томов. На конференцията участие ще вземе дългогодишният политик Румен Петков, народен представител в 39, 40 и 41 НС и председател на Генералната асамблея на Международния институт за безопасност и сътрудничество.

В конференцията се включват над 80 журналисти и експерти от 20 държави, сред които и представители на ООН, ЮНЕСКО и др.

Основни теми, които ще бъдат разглеждани са:

- Ролята на медиите при отразяването на терористични атаки

- Предупрежденията за тероризъм в информационното пространство: доброволните „правила за поведение" на електронните медии при такива случаи

- Гражданско общество и електронни медии: как да се противопоставим на героизацията на терора и терористите

- Кибертероризъм и информационни войни: новата мащабна заплаха за националната и международната сигурност.

Програмата на конференцията включва пленарни сесии, кръгли маси, информационни телевизионни програми, репортажи и филми, онлайн презентации, посветени на борбата с тероризма, дебати, свързани с темата.

Официалното откриване ще се състои утре - 27 септември от 10 часа в конферентната зала хотел „Маринела" в София.

Генерален партньор е „Лаборатория Касперски".