Красимир Каракачанов: Тероризмът е заплаха за всеки един човек
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2017 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красимир Каракачанов: Тероризмът е заплаха за всеки един човек

/КРОСС/ Въпреки похарчените милиони, хвърлените усилия и хилядите загинали в борбата с тероризма той продължава да бъде заплаха не само за сигурността на държавите, на съюзите, които те сформират, но и за сигурността на всеки човек. Това коментира на 13-ата ежегодна международна конференция „Тероризъм и електронни медии" министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
„Никой от нас не е застрахован от подобно събитие. Помним 2012 година какво се случи на аерогарата в Сарафово, където беше взривен автобус с израелски туристи", подчерта той.

Министърът посочи предприетите мерки за по-добро взаимодействие между ведомствата, сред които подобряване на антитерористичното законодателство и концептуалната рамка за борба с тероризма, приетата стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма. „За нейното прилагане беше разработен национален план, беше обнародван закон за противодействие на тероризма. Законът за отбраната и въоръжените сили на Р България беше изменен също, за да регламентира участието на въоръжените сили в борбата с тероризма. Бяха проведени и две мащабни учения с участието и на специалните ни сили", каза Каракачанов.

„Нестабилността идваща от Близкия Изток носи заплаха за сигурността на всички. Бежанските потоци, нелегалният трафик на хора носят сериозни заплахи и могат да се превърнат в инструмент на радиалния ислям, който с методите на тероризма се превръща се превръща в яростен противник на европейската християнска цивилизация.
България, като страна членка на НАТО и ЕС, активно участва в общите усилия за справяне с безпрецедентните предизвикателства в динамичната и променена среда за сигурност", подчерта военният министър.

Каракачанов подчерта, че терористите използват все по-често многочислени паравоенни формирования, възползват се от възможностите на глобалната мрежа и на интернет базираните електронни медии, на социалните мрежи, за намиране и набиране на последователи и финанси.

„Колкото и да се разделяме в Европа и да си говорим за това кой е повече и кой по-малко демократичен, ние можем и трябва да разговаряме помежду си. С терористите не можем да разговаряме, тяхната цел е влияние и владеене на целия свят. Нещо, за което ние няма как да преговаряме", категоричен бе Красимир Каракачанов.