Завърши 13-ата ежегодна международна конференция „Тероризъм и електронни медии"
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2017 19:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Завърши 13-ата ежегодна международна конференция „Тероризъм и електронни медии"

/КРОСС/ 28 септември 2017 в София, България приключи Тринадесетата международна конференция "Тероризъм и електронни медии".

Основната цел на конференцията беше да привлече вниманието на световните медии, националните правителства и обществени организации към проблемите по противодействие на международния тероризъм чрез електронните медии.

В конференцията взеха участие 123 журналисти и експерти от 23 държави, включително: Беларус, Белгия, България, Великобритания, Гърция, Испания, Италия, Йордания, Китай, Обединените арабски емирства, Румъния, Сърбия, Хърватия и др. Броят на участниците всяка година расте, което показва нарастващата актуалност на проблема. 

По време на срещата беше обсъден проект по препоръка на журналисти, занимаващи се с темата за международния тероризъм.

На събитието присъстваха Владимир Козлов, съпредседател на Организационния комитет на конференцията и заместник-началник на Федералната агенция за пресата и масови комуникации на Руската федерация;  Степан Месич - бивш президент на Хърватия; вицепрезидентът и военен министър Красимир Каракачанов; Веролюб Арсич - председател на парламентарната група на управляващата Сръбска Прогресивна партия в Скупщината; депутати от Народното събрание на България, представители на външните министерства на Русия, Иран, Китай, Сърбия. На конференцията присъстваха представители на ООН, ОССЕ и ЮНЕСКО.

По време на конференцията бяха обсъдени въпроси като: ролята на медиите при отразяване на терористични атаки в Европа, Близкия изток и Сирия; предупрежденията за тероризъм в информационното пространство: доброволните "правила за поведение" на електронните медии; гражданското общество и електронните медии; методи за противодействие на героизацията на терора и терористите; кибертероризъм и информационни войни като нова мащабна заплаха за националната и международната сигурност.

Неразделна част от конференцията бяха пленарните сесии, кръгли маси, информационни телевизионни програми, репортажи и филми, онлайн презентации, посветени на борбата с тероризма, дебати, свързани с темата.

Генерален партньор е „Лаборатория Касперски".