Регистрираха най-голямата вълна някога в Южното полукълбо
Секция: Наука
11 Май 2018 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Регистрираха най-голямата вълна някога в Южното полукълбо

/КРОСС/ Учени са регистрирали най-голямата вълна някога в южното полукълбо. Тя е била с чудовищните размери от 23,8 метра, което е приблизителната височина на 8-етажна сграда, съобщава "Франс прес".

Буй е регистрирал вълната във вторник по време на свирепа буря в много бурния Южен океан близо до остров Кембъл, на около 700 км южно от Нова Зеландия, уточняват от изледователската организация MetOcean Solutions.

Океанографът Том Дюрант посочва, че предишният рекорд за южното полукълбо е бил вълна с размер от 22,03 метра, регистрирана през 2012 г.

"Доколкото ни е известно, това е най-голямата вълна, регистрирана някога в южното полукълбо", изтъква експертът, добавяйки, че Южният океан е "машинно отделение" за генериране на вълни, които се движат из цялата планета.

"Действително, сърфистите в Калифорния могат да очакват енергията от тази буря да пристигне на техните брегове за около седмица", допълни Том Дюрант.

По думите му, буят, монтиран през март, за да измерва екстремните условия в Южния океан, записва в продължение само на 20 минути на всеки три часа, за да съхранява батериите си.

"Много е вероятно да е имало и по-големи вълни, докато буят не записва", отбеляза океанографът.

Най-голямата вълна, която някога е била регистрирана, е била при цунами, предизвикано от земетресение в залива Литуя в Аляска през 1958 г., като тя е достигнала 30,5 метра.