От 1 юли секс в Швеция само с писмено съгласие
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Май 2018 22:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 1 юли секс в Швеция само с писмено съгласие

/КРОСС/ Шведският парламент прие закон, задължаващ гражданите да получават предварително съгласие за секс преди да встъпят в интимна връзка. Както се посочва в документа без да има явно съгласие сексът ще се смята за изнасилване, съобщава The New York Times. Така Швеция става десетата страна в Европа, който променя по този способ характера на преследването на сексуалните престъпления. "Съвременното законодателство е базирано на съвременните отношения.

Винаги трябва да се убедите, че човекът, с който се каните да встъпите в сексуална връзка, е съгласен да участва доброволно в нея. Тази идея трябва твърдо да се закрепи в умовете на мъжете и момчетата в Швеция", заяви министърът на правосъдието и миграцията в страната Морган Юхансон, без да поясни обаче дали изискванията на новия закон се отнасят до момичетата и жените.

Законът встъпва в сила от 1 юли. От този момент обвинителите по съдебните дела за изнасилване трябва да доказват факта, че липсва съгласие за секс, за разлика от сегашното положение, при което се търсеха само признаци на насилие, заплаха или уязвимо състояние на жертвата.