Военномедицинската академия с юбилейна пощенска карта „140 години Военномедицинска служба”
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2018 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военномедицинската академия с юбилейна пощенска карта „140 години Военномедицинска служба”

/КРОСС/Юбилейна пощенска карта беше валидирана по повод 140-ата годишнина от създаването на военномедицинската служба на българските Въоръжени сили.

Печата за валидиране поставиха началникът на Военномедицинската академия (ВМА) бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и изпълнителният директор на „Български пощи” Деян Дънешки. 

„Със своите дългогодишни усилия вие, военните лекари и здравни специалисти от системата на отбраната, заслужихте признанието и уважението на национално и на международно ниво. Смятам, че обичта, благодарността и доверието на хората, до които сте се докоснали, и на които сте били в помощ, са най-високата и искрена награда и доказателство за неоспоримия авторитет на българската военна медицина“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в поздравлението си от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

В приветствието си началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски, д.м.н. представи кратка историческа справка от създаването на военномедицинската служба на 1 септември 1878 г. до днес. „ВМА и военномедицинската служба преминава през различни трансформации, но тя винаги е била на високото ниво, което се очаква от нея. С множеството си прояви по време на реални бойни действия и задгранични мисии, тя винаги се е отличавала с добро качество и с висока чест е завършвала своите дела”, изтъкна бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Авторът на пощенската карта - Петя Запрянова, представя визуален разказ за същността, значимостта и силата на Военномедицинска академия, като изобразените детайли са израз на традиция, мъдрост, знание и защита. Печатът е вдъхновен от структурата на бойна ризница.

На церемонията присъстваха представители на Президентството, Министерство на отбраната, командири на военни формирования, Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския червен кръст, директори на столични болници и други официални лица, новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар”.