За първи път в България се провежда специализирано изложение за електромобили
Секция: Автомобили
13 Септември 2018 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път в България се провежда специализирано изложение за електромобили

/КРОСС/ Силно присъствие на български производители на електромобили и зарядни станции на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018.

Първото специализирано изложение за електромобили в България ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 отвори врати в Sofia Ring Mall. В рамките на 4 дни – от днес до неделя - изкушените от чистите технологии за задвижване и иновациите в автомобилостроенето ще могат да видят концепциите за нова мобилност и постиженията на 18 световни и български марки електромобили, скутери, велосипеди, батерии, зарядна инфраструктура. Събитието се провежда под патронажа на министъра на околната среда и водите Нено Димов и включва 4-дневна изложба, конференция, тест драйв и демонстрации.

„Изложението са роди от мечтата ни да предизвикаме бъдещето в транспорта, каза организаторът на изложението Арман Бабикян от агенция „Манира“. Направихме изложение, защото експозицията дава шанс на всички производители да се покажат докъде са стигнали, а на хората - да видят новите технологии, да ги изпробват и да ги поискат. Даваме и трета възможност, организирайки конференция в рамките на ELECTRO MOBILITY EXPO – тук са хората с опит, които създават целия комплекс от услуги, инфраструктура и политики, оформящи транспорта на бъдещето“, подчерта Бабикян.  

ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 бе разгледано от председателя на Комисията по околната среда и водите към Народното събрание Ивелина Василева и заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев. „Мотото на изложението „Предизвикай бъдещето“ е пожелание, но  и обещание“, каза зам.-министър Кънчев при откриването  на конференцията „Развитие на електромобилността в България“ в Cine Grand. Зам.-министър Кънчев подчерта, че схемата на Националния доверителен екофонд е първата, която цели да насърчи използването на електромобили от централната и териториалната администрация на изпълнителната власт. 43 проекта в обществения сектор се изпълняват по програмата  в момента, а набирането на проекти тази година ще приключи на 1 октомври.

ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 продължава до неделя в Sofia Ring Mall и представя изцяло електрически модели на TESLA, JAGUAR, RENAULT, NISSAN, KIA, VOLKSWAGEN, HYUNDAI, SIN CARS, INOKIM, ECOBIKE, JONWAY, Wellow Taxi – електрически велосипеди, лекотоварните METRO 500 и триколесните на Телком Инженеринг, зарядни станции на LEGRAND Electric и ЕЛПРОМ ЕМЗ ШАБЛА, както и прототипът на Team Formula Student BG от Техническия университет - София. По време на изложението за първи път пред българската публика Hyundai представя електрическия кросоувър KONA  Electric, който ще може да бъде изпробван и на тест драйв. Входът за изложението е свободен.