Арт-фестивал пред опожарените сцени на Студентския дом в София
Секция: КУЛТУРА
22 Октомври 2018 16:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арт-фестивал пред опожарените сцени на Студентския дом в София

/КРОСС/ За първи път от над 15 години в Националния студентски дом на пл. Народно събрание №10 ще се проведе арт-фестивал. Във фестивалната програма на 27-и и 28-и октомври от 11-30 ч. до 21-30 ч. са включени концерти и работилници с участието на редица творчески състави и изпълнители на народна музика и танци, етно-джаз инструменталисти, студенти.

В рамките на фестивала място ще намерят и представления за деца, импровизации, 3D mapping. Сред организаторите на събитието са съставите към Студентския дом – театър студио „Студентина“, Академичен хор „Ангел Манолов“, Академичен фолклорен ансамбъл, както и партньори от гражданския сектор – читалище „Канатица“, независими артисти.

През 2001 г. Студентският дом губи своите сцени след голям пожар навръх 8-и декември. Сцените остават разрушени до днес, а само преди седмица доброволци  се заеха с разчистването им, за да може творческата дейност да бъде възстановена по случай Деня на народните будители.

За самото възстановяване на голямата концертна зала, използвана още като театрален и кино-салон, както и на малката камерна зала, ще бъдат необходими над 1,7 млн. лева. Арт-фестивалът „Изкуството в действие“ ще се проведе този уикенд в подкрепа на кампанията по възстановяването им, стартирала от Националното представителство на студентските съвети с изработването на идеен проект за реконструкция.

Историята на Националния студентски дом, обявен за недвижим паметник на културата, е уникална за България, тъй като акцията по набирането на средства за изграждането му в центъра на София продължава от 1903 г. до 1933 г., когато Домът е официално открит, макар и недовършен. Именно тук много артисти правят първите си стъпки пред публика. С изкуството да бъдеш изпълнител чрез участието си в Академичния хор към Студентския дом се запознават Борис Христов и Никола Гюзелев.

ФСБ прави в Дома на студентите своя първи рок-концерт. От „Централния студентски дом на културата“ стартират своите кариери редица естрадни изпълнители – членове на групата „Ален Мак“ и оркестър „Метроном“; музиканти от студентския филхармоничен оркестър, писатели от Кабинета на младия писател „Димчо Дебелянов“, актьори, фотографи, режисьори.