Къщи в столичния кв. „Люлин” заплашени от срутване заради строителен изкоп
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Ноември 2018 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Къщи в столичния кв. „Люлин” заплашени от срутване заради строителен изкоп

/КРОСС/ Пореден строителен казус в столицата - жители на квартал „Люлин" са притеснени, че къщите им ще бъдат повлечени от свлачище, предизвикано от строеж на метри от имотите им. Сградата започва да се строи в началото на месеца, като към днешна дата изкопът е укрепен с подпори, които преди дни не бяха там. С подпори или не обаче на някои от съседните къщи вече са с нанесени щети.

Падна ми оградата, падна ми мивката отвън, цялото ми място се свлече един метър навътре и долу стана яма. Падна една джанка - на 60 години дърво. Баща ми живя 102 години и тази джанка я засади той. Имаше ябълка и люляк до нея - паднаха и те в канавката, разказа в БТВ „Тази сутрин" Стоян Стефанов, собственик на една от къщите до строежа.

На 3-4-ти започнаха изкопа с много мощен багер. Къщата започна да се тресе. Веднага извиках собственика и строителя, предупредих ги, че е насип и ще падне постройката. Те ми заявиха: „Господине, на кой са му слаби основите, да си ги оправя, ние имаме планове и разрешение да строим. В неделя на 5-ти веднага се появиха пукнатини на стълбището, на първия етаж също. На 5-ти отидох в община „Люлин", подадох жалба, обясни друг съсед, засегнат от изкопа.

Дошлите на място застрахователи са констатирали, че вредите по имота са настъпили вследствие на строежа. Архитектите, работили по преписката, дошли на място още същия ден на подаването на жалбата и са съставили необходимите актове. След огледа в петък сега състоянието на изкопа е друго. А собственикът на терена, върху който се строи, обеща, че ще компенсира съседите си, ако се докаже, че строежът е причинил щетите. По думите му изкопът е стоял неукрепен цял месец заради „организационни неща".

Снабдяване с материали и лоши метеорологични условия са причините, довели до тази неприятната ситуация. Взехме необходимите мерки, в максимални срокове сме изпълнили всичко по проект, увери Захари Лилянов, инвеститор на проекта.