Най-добрите геймърски игри на 2018 година
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Януари 2019 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-добрите геймърски игри на 2018 година

/КРОСС/ 2018-та беше една от най-силните години в историята на гейминга от много, много време насам. Появиха се заглавия, които буквално пренаписаха правилата за направата на качествени игри като Red Dead Redemption 2, God of War и Marvel's Spider-Man, демонстриращи визуални чудеса, каквито надали някой беше вярвал, че може да види в рамките на настоящата игрална генерация и съчетаващи перфектната техническа реализация с великолепен геймплей.

Предвид факта, че такова количествено струпване на върхови оценки от страна на световната критика и геймърите, гравитиращи около заветната оценка 10/10 не се беше случвало отдавна, от единствената специализирана верига за компютърни и видеоигри в България Pulsar Games решиха да се консултират със сайта за осредняване на оценките от медиите Metacritic и да представят десетте най-добри игри на отминалата година. Всички заглавия могат да бъдат открити на щандовете в магазините на веригата, както и за онлайн поръчки през www.pulsar.bg. Ето ги и тях:

1 - Red Dead Redemption 2 (PS4, Xbox One)
Защо е толкова високо оценена?
Създателите на най-успешния развлекателен продукт в историята до момента - Grand Theft Auto V - за пореден път вдигат летвата толкова високо, че на конкурентите им ще трябват години, за да я надскочат, ако изобщо успеят. Масивен и изумително детайлен отворен свят, пълен с неща за правене, драматична история, която спокойно може да се конкурира с оскаровите претенденти на церемонията на Академията, визия и звуково оформление от ново поколение, мащабен мултиплейър режим, който ще се играе с години. Без никакво съмнение Red Dead Redemption 2 е задължителна игра за всеки геймър и добър повод за не-геймърите да се замислят сериозно дали не е дошъл моментът да открият новото си хоби.

2 - God of War (PS4)
Защо е толкова високо оценена?
Една от иконите в игралния каталог на Sony се завръща по доста неочакван начин. Бруталният екшън, превърнал се в запазена марка на поредицата, отново е тук, но е пренесен от Древна Гърция сред снеговете на Нордическите митове, а в центъра на събитията виждаме един опитващ се да загърби агресията, помъдрял и поел отговорността на бащините си задължения протагонист. Плюс визия, изстискваща до край пределите на PlayStation 4.

3 - Super Smash Bros. Ultimate (Nintendo Switch)
Защо е толкова високо оценена?
Най-успешният боен франчайз на Nintendo се сдоби със своята дългоочаквана версия за Switch. Нови за поредицата бойци като Инклингите от Splatoon и Ридли от Metroid, правят своя дебют в поредицата, рамо до рамо с практически всеки персонаж, появявал се в Super Smash Bros. игра до момента. По-бързите битки, новите предмети и новите атаки гарантират, че тази игра наистина отговаря на заглавието си и предлага на феновете ултимативното бойно преживяване.

4 - Forza Horizon 4 (Xbox One)
Защо е толкова високо оценена?
Най-успешната игра за Xbox One към днешна дата, предлага невиждано до момента рейсинг преживяване с отворен свят, пълен с реални играчи от цялата планета, динамично променящи се сезони и забележителния набор от 450 налични за игра автомобила от над 100 лицензирани производителя. За всички любители на високите скорости и автокултурата - това е играта, която може да удовлетвори всичките им желания.

5 - Divinity: Original Sin II - Definitive Edition
Защо е толкова високо оценена?
Формулата на ролевите класики от ранга на Baldur's Gate и Planescape Torment, дефинирали популярния жанр за поколения играчи, е пренесена в съвременна опаковка. Original Sin II на практика е игра без аналог, съчетаваща комплексна история и плетеници от избори, стотици часове геймплей и най-вече - невиждана в съвременна игра свобода на действие, при която единствените граници при подхода и справянето с дадени ситуации са маркирани от въображението на играчите. Като бонус идва и кооперативен режим за четирима, което е абсолютен прецедент за сериозна ролева игра, в която акцентът не е върху екшъна.

6 - Shadow of the Colossus (PS4)
Защо е толкова високо оценена?
Абсолютната класика за PlayStation 2 от 2004 година е преработена изцяло в един римейк, който не просто полира визията, а директно изгражда всичко от нулата, запазвайки непокътнати магнетичния геймплей и емоционалната история, която и до ден днешен си остава еталона в жанра с меланхоличния си тон и неочаквания си, драматичен завършек. Това е един римейк за всеки геймър - старите фенове ще останат изумени от модернизираната визия, съизмерима с най-красивите игри на генерацията, а за тези, които не са имали честта да се докоснат до Shadow of the Colossus преди 15 години, ще добавят в колекциите си една от най-добрите и нестандартни игри в историята на гейминга.

7 - Monster Hunter: World
Защо е толкова високо оценена?
Monster Hunter е поредица с дългогодишна история, която обаче до момента така и не успяваше да придобие сериозна популярност извън Япония заради твърде характерния си геймплей. От Capcom промениха това със замах, като предложиха далеч по-голяма достъпност за масовия играч, като същевременно запазиха фундаментите на класическата Monster Hunter комплексност. Резултатът е най-успешната игра на CAPCOM изобщо, която се радва на сървъри, претъпкани с играчи, готови за кооперативен лов на чудовища. Една от причината за това е огромното количество безплатно допълнително съдържание, което японските разработчици пускат непрекъснато, за да поддържат Monster Hunter: World свеж и жив.

8 - Marvel's Spider-Man
Защо е толкова високо оценена?
След години къртовски труд, създателите на Ratchet & Clank серията извадиха на пазара най-качествената и класна комиксова игра на настоящата генерация. Представяйки ни Човека паяк в неочаквана светлина - не като неуверено хлапе, както сме свикнали да го виждаме, а като утвърден супергерой, който се бори с престъпността вече от близо десетилетие и е овладял напълно свръх силите си - те заложиха на един богат, жив свят, страхотна бойна система, стотици намигвания към запалените комиксови фенове и изненадващо дълбока история. В резултат вече се носят слухове, че по начина, по който „Железният човек" положи началото на филмовата вселена на Марвъл, Marvel's Spider-Man поставя основите на игралната им вселена. И че това е едва началото.

9 - Diablo III: Eternal Collection (Nintendo Switch)
Защо е толкова високо оценена?
Класиката Diablo III направи премиерата си за Nintendo Switch в своето най-пълно и претъпкано с бонуси издание в най-успешния порт за годината. Съчетавайки добре познатия геймплей с допълнителните функционалности на конзолата, Eternal Collection бързо се превърна в една от задължителните игри за притежателите на Switch, които да се борят - солово или кооперативно - със злото навсякъде и по всяко време.

10 - Assassin's Creed Odyssey
Защо е толкова високо оценена?
След като Assassin's Creed Origins постави своеобразно ново начало за популярната сага, Odyssey успя да надгради хита от 2017-та по практически всеки един параграф - мащаб, бойна система, екипировка, разнообразие на мисиите, продължителност на геймплея, допълнително съдържание, което да се добавя на равни интервали от време към основната игра. Плюс възможността за първи път в заглавие от поредицата играчът не просто да избере спрямо предпочитанията си персонажа, с когото ще играе, но и да оформи света и историята благодарение на личните си избори. Резултатът е най-добрата Assassin's Creed игра след любимите на феновете Assassin's Creed II и Assassin's Creed: Black Flag, съчетала в себе си всичко най-добро от еволюционното развитие на сагата през последните 12 години.