Lada в 2019-а – две новости и задържане на цените
Секция: Автомобили
11 Януари 2019 17:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Lada в 2019-а – две новости и задържане на цените

/КРОСС/ Представители на марката Lada разказаха пред журналисти в Москва каква е била изтеклата година и се похвалиха, че са си върнали пазарното лидерство с модела си Веста.

През миналата година толиатинци са реализирали общо 360 204 автомобила /16% ръст в сравнение с по-миналата година/, като само през декември продажбите са достигнали 35 407. Общият ръст на пазара в Руската федерация е бил 13%, като АвтоВАЗ е успял да постигне рекордно за себе си участие за последните седем години в него от 20% /19,5% в 2017-а година/.

Четири модела на Лада са влезли в десетката на най-продованите в Русия. Начело е фамилията на Vesta с резултат от 108 364 автомобиля /+40% спрямо миналата година/. От тях 43 282 машини са били от типа комби SW, включително Cross-версията.
Добри резултати показва и модела Гранта - 106 325 продажби от фамилията /+13%/.

На трето място в списъка на вазовските бестселъри е фамилията Ларгус - 53 691 реализации от които 9619 търговско изпълнение. Следва фамилията XRAY от която новият Cross е намерил своите собственици 34 807 /+4%).

По думите на Ян Птачек, изпълнителен вице-президент по продажбите и маркетинга на АвтоВАЗ, почти една трета от ладите - 32%, са закупени чрез кредит от фирмената програма Lada Finance. В 2018-а година АвтоВАЗ задейства и собствен лизинг, чрез който са реализирани в рамките на Lada Leasing 13 156 автомобила.

Сериозно внимание е обърната на експорта на продукцията на АвтоВАЗ. През миналата година е бил осъществен износ на автомобили на марката в 34 страни в размер на 38 052 автомобиля /+57% в сравнение с 2017-а/. Има и промяна в лидерството на моделите в експорта - докато преди най-продавана навън кола беше Lada 4x4, то в 2018-а начело излезе Веста.

В 2018-а е продължило активното обновяване на дилърската мрежа на Lada. Над половината от сегашните 288 автоцентрове /+16 нови точки за продажби и обслужване/ са преоформени според новата визия на марката. Заедно с ръста на продажбите е увеличен оборотът на фирменните магазини за резервни части Lada Detail /+7%/, достигайки рекордните 21,7 милиарда рубли.

Говорейки за тази година Ян Птачек изказа сериозен оптимизъм, въпреки очакванията, че пазарът в Русия няма да отбележи сериозен растеж - около 10%. В 2019-а, два от обновените в края на миналата година модели - Granta и XRAY, се очаква да засилят пазарните позиции на марката.

Ще видим и две новости - съвсем скоро дилърите на марката ще обявят цените и ще стартират продажбите на седана Vesta Sport. Засега, според Птачек спортното комби няма да бъде пускано, а ще се изчака да се види как ще потръгнат продажбите на седана. Втората новост ще е комбито Granta с увеличен пътен просвет - версията Cross.

Отговаряйки на журналистите, Птачек обясни, че АвтоВАЗ е бил принуден да вдигне от януари цените на автомобилите заради увеличаването с два процента на ДДС, но не смята, че цените ще растат сериозно през годината много умерено.