Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи
Секция: Здраве
23 Януари 2019 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи

/КРОСС/ Отказване от консумацията на телешко в полза на други източници на протеини може да спаси милиони човешки животи и да намали по впечатляващ начин парниковите газове, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Изследването, извършено за Световния икономически форум от учени от Оксфордския университет, показва, че 2,4 процента от свързаните с храненето смъртни случаи в света могат да се избегнат, като се намали консумацията на месо, в частност на телешко. В богатите страни, където консумацията на телешко е голяма, е възможно да се избегнат дори 5 процента от смъртните случаи.

Изследването не предоставя данни за броя на хората, които ежегодно умират поради свързани с храненето причини, но от Световния икономически форум увериха, че заменянето на месото с други източници на протеини може да предотврати милиони смъртни случаи годишно. Освен това търсенето на месо ще продължи да се увеличава, тъй като населението на света може да достигне 10 милиарда души към 2050 г.
Изследването фокусира вниманието върху 13 източници на протеини, включително телешко, свинско, пилешко, но също плодове и зеленчуци, сред които боб, както и тофу и някои нови продукти, например насекоми.

Оказало се, че що се отнася до здравето, бобът, микопротеините от гъби и грахът осигуряват най-добри резултати, като намаляването на смъртността може да е 7-процентна.