Световната мрежа стана на 30 години
Секция: Технологии
12 Март 2019 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световната мрежа стана на 30 години

/КРОСС/ Претовареният интернет трябва да преоткрие своите силни страни и да узрее, заяви създателят на "World Wide Web" Тим Бърнърс-Лий по случай 30-годишнината от началото на глобалния проект, предаде Ройтерс.

При разработката на идеята преди три десетилетия тя била определена като "неясна, но вълнуваща".

Пред репортери в научно-изследователския център по физика в Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева, където е изобретена "Паяжината", Тим Бърнърс-Лий каза, че напоследък потребителите не я намират за "толкова хубава". "Хората се ужасиха от нея след Тръмп и Брекзит, като осъзнаха, че мрежата, която те мислеха за прекрасна, невинаги служи на човечеството по много добър начин", каза той.

"Не успяваме да се отърсим от едно нарушение на поверителността, а се натъкваме на следващото", отбеляза Бърнърс-Лий по повод на притесненията дали социалните мрежи помагат на демокрацията. Хората приемат неутралността на интернет като даденост, а сега разбират, че това невинаги е така. Има и опасност от фрагментираност в интернет на няколко регулаторни блока - Съединените щати, Европейския съюз, Китай и другаде, което ще бъде в "масов ущърб".
В отворено писмо по случай годишнината, Тим Бърнърс-Лий казва, че много хора се чувстват несигурни дали мрежата е създадена с добри намерения, но е неоснователно да се приеме, че това не може да се промени през следващите 30 години.