Нинова: Ако не беше БСП, сделката ГЕРБ - ДПС за дълга на мюфтийството щеше да мине! (обновена)
Секция: ПОЛИТИКА
14 Март 2019 11:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Ако не беше БСП, сделката ГЕРБ - ДПС за дълга на мюфтийството щеше да мине!  (обновена)

/КРОСС/ Вчера ГЕРБ обявиха намерението си за промяна в Закона за вероизповеданията - да не се опрощават, а да се разсрочат задълженията на мюфтийството към държавата. За нас от начало и докрай това е сделка между ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС, за да се спаси правителството.
Второ, ако не беше БСП, това щеше да мине тихомълком и никой да не разбере.
Трето, предложиха промяната не, защото чуват гласа на хората, а защото се уплашиха от реакцията на хората.
Четвърто, новото предложение е старото, но в друга, по-завоалирана форма.
Искам да припомня малко факти. През декември 2018 г. този въпрос го обсъждахме и гласувахме в парламента. Тогава бяхме против - и гласувахме, и говорихме против. Някой в държавата да разбра, че има проблем? Сега БСП е извън парламента. Миналият вторник ние първи заявихме какъв е проблемът и вече осми ден се коментира. Къде БСП е по-силна - в парламента, в цялото, общото, в говорилнята, където никой не чува нашата различна позиция, или извън парламента, когато поставя същия въпрос, по същия начин и виждате каква е реакцията?
След като БСП постави така нещата миналия вторник и хората реагираха, се започна с гигантската манипулация. Това било въпрос на национална сигурност. Борисов припомни личното си участие във Възродителния процес. Мюфтийството заговори за Косово. Ако не се опростят дълговете- ще се радикализира обществото, БСП създава етническо напрежение. Питам ги сега - като отмениха опрощаването, има ли опасност за националната сигурност, радикализираме ли се, ще имаме ли Възродителен процес? Изведнъж този въпрос в устата на Цветанов вчера стана правен казус. Изводът - плашат ви, хора! И не, защото има етническо напрежение и не, защото политиците употребяваме темата, а защото с вашите пари, чрез вашите страхове, които ви всяват, си плащат на ДПС оставането на власт. И сега отново ви манипулират, че са ви чули гласа. Не, не са чули гласа, а просто се уплашиха от вас. Имайте самочувствие и смелост, че от вас зависят нещата. Можете да промените не само едно решение на правителството. Можете да промените модела на управление и цялостния модел на прехода, ако си повярвате, че силата е у вас.
Защо смятаме, че новото предложение е завоалираното старо? Спира принудителното изпълнение за тези задължения, държавата няма да си ги търси да ги събира. Разсрочва задълженията, но никой не казва за колко време, при какви условия. Едно разсрочване за 50 години, например, е скрито опрощаване. Искаме ясните условия, при които се разсрочват тези задължения. Министърът на финансите да излезе и да ги обяви. Не само, че до ден днешен шикалкавят и не казват колко са, но сега манипулират обществото и хвърлят прах в очите на хората, че проблемът е решен. Ще ни представят ли график за разсрочване на плащанията на общинските болници, за да не фалират? Ще има ли график за разсрочване на задълженията на български граждани, които дължат пари на „Топлофикация", мобилни оператори или ЧСИ ще ги напълзят веднага и ще ги нападнат да си събират парите не с лихвите, а с десет пъти отгоре.
Според нас сделката продължава. Гарантирам ви, че това предложение на ГЕРБ ще бъде одобрено единодушно от ОП и ДПС. Просто, защото така е договорено. Уж нова сделка, но тя е старата под различна форма. Замазват очите на хората, за да просъществува възможно най-дълго новата тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП