Преглед на вестниците
Секция: Преглед на печата
12 Април 2019 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците

/КРОСС/"Габрово на бунт заради цигани биячи, местят ги в ареста в Търново, за да няма линч", пише на челно място "24 часа" и помества снимка от демонстрациите. "Полицаите едва удържаха хората в Габрово, които се опитаха да нахлуят в ареста , за да линчуват ромите, пребили продавач в магазин", пояснява текстът на снимката за събитията от първата нощ на протеста - вечерта на 10 април. "Циганите биячи оковани след бунта в Габрово" е интерпретацията на "Труд" на първа страница. Жандармерия спря протестиращи да нападнат ромски къщи, пише вестникът до снимка на един от нападателите. Решетки за ромите, подпалили Габрово" е заглавието по темата в "Телеграф". "Полиция и жандармерия отцепи града след бунтовете", допълва вестникът и цитира нападателите, които обясняват, че побоят станал заради един шамар, но няма повече да се повтори. Според "Монитор", заради Габрово се е провела спешна среща на службите за сигурност в Министерския съвет. Изданието цитира вицепремиера Краисимр Каракачанов, който заяви, че полицията си е свършила работата. Другият вицепремиер, който отиде в Габрово, Томислав Дончев, също е цитиран "...първостепенният приоритет е да се върне редът и спокойствието." "Централната власт обвини кметицата на Габрово за гнева срещу ромите", пише "Сега". Тя пък се оправда, че не може да контролира хората, които се настаняват в частни имоти. Тримата биячи са задържани за 72 часа и са с повдигнати обвинения, подчертава изданието. "Монитор" помества и част от вчерашните изявления на премиера Бойко Борисов. "Етническото напрежение расте при избори", казва той. "Това е една тема, даваща възможност за много политически формации да се закачат за мен.", допълва Борисов.

Коментарът на "Земя" по повод размириците в Габрово е озаглавен "Борисов 3" ни вкара в "Катуница 2". България се събеди вчера с новината "Габрово на бунт", пише в коментара. Текстът призовава държавата най-после да си влезе в ролята, защото иначе, цитирам, "...следващия път площадът наистина няма да търпи...."

"Валери Симеонов пак атакува Ангелкова" пише "Дума". Лидерът на НФСБ излезе с горещи компромати за имотния статут на министъра на туризма. Приближен на Симеонов е казал за вестника, че вероятно Ангелкова е свързана с варненската групировка ТИМ и открай време обслужва интересите ѝ.

"Премиерът и НАП искат законови промени заради шмекериите с данъчната оценка", съобщава "Сега". Не е ясно кои от замесените в "Апартаментгейт" вече се проверяват от данъчните служители.Бойко Борисов каза, че е наредил на финансовия министър да проучи австрийския и германския модел в имотните сделки.

"Четири резерви загряват за Брюксел" е водещото заглавие на "Стандарт" пред вид кампанията на кандидатите за европейски депутати. Десислава Иванчева може да дръпне килимчето на Радан Кънев, Веселин Марешки е конкуренция на Ангел Джамбазки коментира вестникът. Появилите се независими кандидати поставят големи неизвестни пред ГЕРБ и БСП, допълва изданието.