Ползите от лавандуловото масло
Секция: Здраве
15 Април 2019 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ползите от лавандуловото масло

/КРОСС/ Много е изписано за кокосовото масло и розовото масло, но е време да обърнем внимание на най-„гъвкавото“ сред семейството на етеричните масла – лавандуловото масло. Казваме „гъвкаво“, защото има много приложения.

То е открито преди 2500 години и хората са се възползвали от неговото положително влияние върху нервната система. Лавандуловото масло успокоява, помага за добър сън и действа антидепресивно.

Разбира се, трябва да знаем как да изберем правилното масло, тъй като от лавандуловото има много голям избор на пазара. Задължително трябва да проверите етикета на продукта и цената. Трябва да се уверите, че маслото действително е етерично. Не залагайте на най-евтините варианти в дрогериите, защото обикновено съдържат синтетични съставки.

Ето как можете да усъвършенствате бюти рутината си с лавандулово масло.

Използвайте го върху косата си

Ако смесите лавандуловото масло с други продукти, то ще подхрани косата ви. Нещо повече – действа против пърхот, така че можете да си правите терапии, като го втривате в скалпа си.

Можете да го прилагате върху тялото за всевъзможни цели

Лавандуловото масло е подходящо за всеки ден. Използвайте го като ежедневен парфюм. То е чудесно за масаж и релаксация. Нанесете го на места, където се "насъбира" стрес – рамената, краката – и масажирайте зоната. Не само ще подхраните кожата си, а и ще се почувствате освежени и отпочинали.

Полезно е и за кожата на лицето

Лавандуловото масло е перфектно за успокояването на чувствителна кожа, а действа благоприятно и срещу акне, тъй като има антибактериални свойства. Можете и да го използвате върху устните си, вместо балсам. Така те ще са хидратирани и кожата няма да се лющи.

Лавандулово масло вкъщи

Можете да го сложите във всякакъв дифузер и да се насладите на аромата му у дома. Особено полезно е да го правите преди лягане, когато искате да се отпуснете и да релаксирате.