Нотр Дам: Най-посещаваният паметник на Франция
Секция: Туризъм
16 Април 2019 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нотр Дам: Най-посещаваният паметник на Франция

/КРОСС/ Парижката катедрала, построена между 12 и 14 век, е най-посещаваният паметник във Франция. 30 000 души посещават църквата ежедневно, почти 14 милиона са годишните посетители.

Стефан Берн, известен във Франция телевизионен водещ, който от години се занимава с опазването на паметниците, описа с треперещ глас и сълзи в очите пожара като „национална драма, тежка загуба“. Андре Фино, говорител на енорията, описва как малко преди 19:00 се е чула алармата и първите около 1500 посетители, които са били в храма, са били евакуирани от църквата.

По ирония на съдбата в светската Франция катастрофата с Нотр Дам предизвика истински национален шок. Сякаш „един стар приятел умря“. Тази катедрала оцеля през всички катастрофи и войни в продължение на 900 години, тук Наполеон бе коронован през 1804 година. Катедралата се намира в сърцето на града на остров Île de la Cité, който беше затворен от силите за сигурност заради пожара, както обяви град Париж в Twitter. Отворена е била зала за събития, в която да се настанят жителите.

Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13-и век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара в понеделник. Тя беше висока 93 метра.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града. Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица".

Катедралата е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите си и своята хармонична фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи цели 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра. През 1804 г. в Нотр Дам за император е коронован Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

Вечерта в понеделник Еманюел Макрон възнамеряваше да изнесе реч за резултатите от едномесечен граждански дебат. Той се отказа от това, а засега Елисейският дворец не назовава нова дата. Макрон стартира „Националния дебат“ през януари в отговор на протестите на „жълтите жилетки“ и сега искаше да направи отстъпки пред тях.