По какво да познаете, че ядете твърде много захар?
Секция: Здраве
16 Април 2019 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По какво да познаете, че ядете твърде много захар?

/КРОСС/ Шоколадът и сладкишите са любима храна за много хора. Някои излизат в почивката, за да пушат, други си похапват вафлички, кексчета и подобни глезотийки. Въпреки че подобряват настроението, те са пълни с вредни въглехидрати и добавени захари, които се отразяват негативно на организма.

Любимите ни десерти засищат бързо, но за отрицателно време причиняват неприятни симптоми. Ето няколко признака, по които да познаете, че ядете твърде много сладки неща:

Пъпки по кожата

В пакетираните сладкиши има добавени захари, които рязко повишават нивото на инсулина в кръвта. Когато нивото на глюкозата се покачи, започва серия от физиологични процеси, които водят до възпаление в тялото. Така по кожата, която до момента е била гладка и здрава, се образуват множество пъпки, някои могат да усещат и неприятен сърбеж.

По-високият инсулин активира свръхпроизводството на мазнини в кожата. Ако човек прекалява със сладкото всеки ден, ще получи упорито акне. За да предотвратите това, намалете захарта и въглехидратите като промените начина си на хранене. Заместете захарта с мед, стевия или други. Приготвяйте си сладкиши у дома.

Мускулни болки

Изпитвате ли трудност при ходене пеша за по-дълго, носене на тежко или тичане? Ако усещате нестихваща болка в мускулите, то възпалителният процес, причинен от повишената консумация на сладко е започнал във вашето тяло.

Рязко покачване на килограмите

Ако не можете да вдигнете ципа на дънките, помислете как се храните. Има голяма вероятност да сте понапълнели през зимата, но друга причина е да се храните с прекалено много сладкиши. При някои хора застоялият начин на живот в комбинация с нездравословно хранене предизвиква инсулинова резистентност, при която кръвната захар се покачва рязко и панкреасът произвежда повече инсулин. В този случай човек пълнее много бързо, особено в областта на талията.

Нисковъглехидратната диета е най-доброто средство при хора с нарушен метаболизъм и инсулинова резистентност.

Отпадналост

Когато в тялото попадне твърде много захар, човек се чувства муден и няма желание за нищо. Понякога се получава така наречения йо-йо ефект на глюкозата, при който енергията се повишава и спада много бързо през деня. Така след приема на една шоколадова вафла, например, вие може да се почувствате толкова енергизирани. Тогава панкреасът ви ще произведе повече инсулин, за да помогне на глюкозата да достигне до повече клетки. Около 20-30 минути след това вече ще изпитвате главоболие и трудно ще изпълнявате задачите си на работното място.

За да нямате това неприятно усещане, заменете простите захари със здравословни протеини и мазнини, които също ще ви носят достатъчно енергия.

Подуване

Подуване на стомаха и къркорене са най-честите признаци за прекомерната употреба на сладко. Различните десерти са вкусни и засищат, но в един момент стомахът трудно може да ги преработи. Това предизвиква размножаването на бактерии в стомашно-чревния тракт, причиняващи газове.