Хранителни навици след 40
Секция: Здраве
16 Април 2019 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хранителни навици след 40

/КРОСС/ Казват, че 40 е новото 20. Всяка възраст носи своята красота, но и промени. За някои сме подготвени, за други – не. Едно е сигурно, всеки възрастов период има своите хранителни навици. След 40 трябва да въведем малки промени, които да ни помогнат да бъдем в добър баланс и здраве, и да се радваме на живота. Кои са корекциите в хранителните навици, които е важно да направим?

Поддържайте метаболизма си

С напредване на възрастта метаболизмът се забавя, което е една от причините да покачваме телесното си тегло. Но има начин да противодействаме на тези възрастови изменения и да стимулираме метаболитните процеси. Храненето разбира се, е от ключово значение. Не пропускайте хранене, хапвайте често и по малко. За още по-добри резултати, увеличете приема на протеини. Те ще ви осигурят ситост, ще помогнат да поддържате мускулната маса и енергийните си нива.

Изберете пълнозърнести храни пред рафинираните

Има 2 основни вида зърна – цели и рафинирани. При пълнозърнестите продукти зърната са или цели, в първоначалната си форма, или се смилат без да бъде отстранявана нито една част от тях. Пълнозърнестите храни са богати на витамин В, калий, магнезий и фибри, което подпомага храносмилането ви, намалява риска от сърдечни проблеми, затлъстяване и диабет.

Добавете сурови ядки към менюто си

Ядките са едни от най-полезните храни, осигуряващи ни здравословни мазнини. Имат малко количество въглехидрати, но изобилстват от антиоксиданти, които предпазват клетките, спомагат за понижаване нивата на лошия холестерол, полезни са за здравето на сърцето, осигуряват ни витамини А и Е. Включете не повече от 50 грама сурови или печени, но без сол ядки към вашата диета.

Хапвайте леща

Лещата е вкусна, подходяща за диета и чудесен източник на фибри, селен и витамин В9. Консумацията ѝ може да помогне да намалите нивата на лошия холестерол, риска от сърдечни проблеми, диабет и затлъстяване. Селенът е важен за функцията на щитовидната жлеза, но и помага в борбата с когнитивните нарушения, които настъпват с възрастта.

Погрижете се за доброто храносмилане

Храносмилателната система е наричана втория мозък в човешкото тяло. Ако червата ви са в дисбаланс, страда имунитетът, страда цялото тяло. Ето защо след 40 е не по-малко важно да се погрижим за тях, чрез прием на някои здравословни храни. Кефир, кисело мляко, комбуча, съдържат пробиотици, които поддържат добрата бактериална среда в червата.

Хапвайте по-мазни риби

Има мазнини, които са полезни за здравето и за намаляване на излишното тегло. Рибата е полезен източник на омега-3 мазнини и витамин D, които се грижат за здравето на сърцето, намаляват риска от рак, диабет, високо кръвно налягане, депресия. Хапвайте риба, като скумрия, сьомга, херинга, пъстърва, сардини до три пъти седмично. Ако не сте любители на рибата, попитайте вашия лекар за добавки с рибено масло.

Не на последно място, по възможност намалете до минимум консумацията на рафинирана захар, сладкиши, тестени закуски, солени храни, колбаси, пакетирани лакомства, газирани напитки.