Руи Миньос: Открихме бездимна алтернатива на цигарите
Секция: Интервюта
17 Април 2019 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руи Миньос: Открихме бездимна алтернатива на цигарите

/КРОСС/ Руи Миньос e ръководител по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Завършва фармация с магистърска степен по регулация на лекарствени продукти и медицински изделия в Университета в Лисабон (Португалия). Започва кариерата си през 2000 г. във Факултета по фармация на Лисабонския университет, съавтор е в 25 публикации и текстове за конференции, научни списания и книги. Членува в Съюза на фармацевтите от 2003 г. и е член на Колегията на специалистите по регулаторни въпроси от 2009 г.

Преди да започне работа през 2010 г. като мениджър по регулаторните въпроси във Филип Морис Интернешънъл, Руи Миньос натрупва сериозен опит във фармацевтичната индустрия. От март 2015 г. г-н Миньос работи в офиса на Филип Морис Интернешънъл в Лозана. От май 2018 г. е регионален ръководител по научните въпроси в отдела по Научни и обществени комуникации, като отговаря за регионите Европа, Източна Европа и Близкия изток, Африка.

В последния месец компанията Филип Морис Интернешънъл започна активно да говори за обществено здраве. Дори публикува бяла книга за най-големите проблеми в сферата на общественото здраве.

- Г-н Миньос, как една тютюнева компания може да допринесе за по-добро обществено здраве?

- Трябва да си дадем сметка, че и в момента продължава да има търсене на цигари от страна на потребителите. Въпреки усилията за превенция и спиране на тютюнопушенето в световен мащаб има над един милиард души, които пушат цигари. Според прогнозни данни на Световната здравна организация и към 2025 г. броят на пушачите в света ще остане над един милиард. Тези хора са наши колеги, съседи, роднини и приятели. Трябва да намерим алтернативни решения за всеки един от тях.

Затова Филип Морис Интернешънъл пое ангажимент за изграждане на бъдеще без дим. Това е цялостна трансформация, която ще промени обществото, визия за бъдеще, в което цигарите нямат място. И ние искаме да постигнем тази цел възможно най-бързо.

В един идеален свят всички пушачи трябва напълно да се откажат от употребата на тютюн и никотин. Това е сценарият с най-нисък риск в сравнение с пушенето на цигари. Знаем, че тютюнопушенето причинява заболявания. Знаем също, че тютюнът съдържа никотин, който не е безвреден, но който не е първопричината за развитие на заболявания, свързани с пушенето. В действителност основният причинител за тези заболявания са вредните химически вещества, които пушачът вдишва от горящата цигара.

Ние инвестирахме над 6 милиарда долара в научноизследователска и развойна дейност, продуктов дизайн, производствени мощности, научен анализ и проучвания на нагласите на пълнолетните пушачи, за да им осигурим по-добра алтернатива на продължителното тютюнопушене. В основата на тази инвестиция и на всички постижения на Филип Морис Интернешънъл стои задълбочена научна работа. Използвахме модерните технологии, за да разработим бездимни алтернативи на цигарите, които са по-малко рисковани от продължителното пушене.

- Твърдите, че IQOS е по-добра алтернатива на цигарите. Хората могат ли да бъдат сигурни, че това е наистина така?

- Вече споменах, че през последното десетилетие Филип Морис Интернешънъл инвестира над 6 милиарда долара в научни изследвания, разработване на продукти, научни анализи и производствен капацитет за нашите бездимни изделия, включително и системата за нагряване на тютюн IQOS.

Ангажирали сме 430 експерти в над 30 центрове по целия свят, които са специалисти в близо 30 научни и инженерни дисциплини в областта на производствените материали, потребителска електроника, клинични проучвания и токсикология на системите. Научноизследователската работа на Филип Морис Интернешънъл се базира на стандартите и практиките, прилагани от фармацевтичната индустрия, и съответства на указанията на Центъра за тютюневи изделия на Агенцията по храни и лекарства на САЩ.

Нашите изследвания включват лабораторни анализи и клинични проучвания, както и проучвания на реалната употреба на продукта, оценка на възприемането на посланията относно риска от пушене и наблюдение след пускане на изделието на пазара, като се спазват международно признати стандарти и практики.

От 2008 г. насам имаме над 340 публикации и глави от книги, свързани с бездимните изделия, в издания със взаимен научен контрол. Във връзка конкретно с IQOS Филип Морис Интернешънъл проведе 18 неклинични изследвания и 10 клинични проучвания, чрез които успяхме да докажем няколко много важни неща. Първо при IQOS не протича горене и не се образува дим. Аерозолът на IQOS съдържа значително по-ниски концентрации на токсични вещества в сравнение с цигарения дим, а съдържанието на никотин е сходно. Лабораторните изследвания показват, че по-ниските концентрации на токсични вещества в аерозола, образуван от IQOS, са със значително по-ниска токсичност от цигарения дим. Две двуседмични и две тримесечни клинични проучвания сочат, че излагането на 15 токсични вещества е значително намалено при пушачите, преминали напълно на IQOS. Намалението на излагането се доближава до това при пушачи, които са спрели да пушат за срока на проучванията.

Последното ни клинично проучване, чрез което се измерва биологичният отговор при пушачи, преминали на IQOS за шест месеца, в сравнение с продължителното пушене, постигна успешно своята цел. То показа подобрение при всички осем измерени биологични реакции, като при пет от тях се отчитат статистически значими разлики. Тези резултати сочат, че преминаването на IQOS вероятно намалява риска от развитие на заболявания, свързани с пушенето, при реална употреба на продукта.

Употребата на IQOS няма негативно въздействие върху качеството на въздуха на закрито и не е източник на дим в околната среда.

Изследванията сочат, че хората, които никога не са пушили или са спрели да пушат, не проявяват интерес към IQOS. Средно 70-80% от потребителите на IQOS са се отказали от цигарите.

Няколко независими изследвания от последната година потвърждават, че IQOS освобождава намалени концентрации на токсични вещества в сравнение с цигарите. Много държавни органи проведоха анализ на научната литература или изследвания на нагреваемите тютюневи изделия и установиха, че с тях потребителите са изложени на по-ниски концентрации на вредни вещества.

- Посочете няколко причини хората да спрат да пушат цигари и да преминат на IQOS?

- Най-доброто за пушачите е да спрат употребата на всички форми на тютюн и никотин. Но ако не могат и продължават да пушат, от гледна точка на общественото здраве е важно да им бъдат предложени приемливи алтернативи на пушенето.

Основният проблем е горенето на тютюна. Никотинът, макар че води до пристрастяване и не е без риск, не е първопричината за заболяванията, свързани с пушенето. Именно процесът на горене на тютюна води до образуване на дим, който съдържа токсични вещества. Предвид този факт, всяка алтернатива без горене, която същевременно осигурява на пушачите ритуал и вкус, е жизнеспособна алтернатива.

Нашите научни изследвания показват, че IQOS, макар и да не е безрисков, е по-добра алтернатива на пушенето, тъй като при него се формират значително по-ниски концентрации на вредни вещества, отколкото при цигарите. Доказахме, че намалените емисии в аерозола на IQOS водят до намалена токсичност (в лабораторни модели), намалено излагане (в клинични проучвания) и последващи подобрения на биологичните отговори при хора, преминали на IQOS, в сравнение с продължителното пушене, което е стъпка към потвърждаването на тезата за намален риск. Освен това, пушачите, които преминават на IQOS, отбелязват и други ползи - вече не трябва да прикриват миризмата на цигарен дим, дрехите и косата им не миришат на цигари и се премахва лошият дъх.

Интервюто е изготвено със съдействието на „Филип Морис България"