Извънредна среща в Министерския съвет за цените на тока
Секция: ИКОНОМИКА
22 Април 2019 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извънредна среща в Министерския съвет за цените на тока

/КРОСС/ Преди броени минути приключи срещата, на която освен представители на работодателските организации и синдикатите присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. Повод за срещата е ново повишавате на цените на тока за бизнеса от началото на април.

Въпреки че в момента цените са се укротили на държавната борса, това все още е проблем. От бизнеса са сигнализирали, че след като от 1 юни отпадна таксата за износ на електроенергия, цената на тока може да се повиши с 10 лв за бизнеса, а на практика това означава, че ще се повишат цените на стоките и услугите.

Пред БНТ говори и председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов, който обясни, че действително проблемът съществува, но ще бъдат направени всички възможни мерки, за да не се стигне до там.

От НС в момента разглеждат за второ четене Законопроект за промяна на Закона за енергетиката, като ще извадят на свободния пазар и малките възобновяеми енергийни източници, така че да има повече ток и да не се стигне до увеличение.

От бизнеса са настояли също така, след като отпада таксата за износ да отпадне и таксата за внос, за да може и българските компании да купуват по-евтина електроенергия.

От синдикатите уведомиха, че основното нещо, заради което днес са присъствали, е тежкото състояние на ТЕЦ "Марица 2". Дружеството е заплашено от фалит. Получили са уверение, че до Великден ЕК ще успее да вземе решение и по този казус. Като България се надява Брюксел да се съгласи да бъде подпомогната централата чрез увеличение на нейния капитал.