Митрополит Антоний: Няма напрежение между църквата ни и Ватикана
Секция: Православие
05 Май 2019 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Антоний: Няма напрежение между църквата ни и Ватикана

/КРОСС/ Няма проблем или напрежение между Българската православна църква (БПЦ) и Ватикана. Това коментира пред Дарик Западно и средноевропейският митрополит Антоний.

„Според каноните не може да имаме обща молитва с католическата църква, нито да участваме в каквито и да било съвместни и богослужения. Това е в самия устав на Българската православна църква. Що се отнася до предстоящата визита на папа Франциск, бих искал ясно да подчертая, че Светият синод и българският патриарх оказват нужното гостоприемство на папа Франциск“, допълни още най-младият митрополит в страната.

Ето какво още каза митрополит Антоний за Дарик: "Ако някой мисли, че има някакво напрежение, то е инспирирано от трети лица, които нямат нищо нито с Ватикана, нито с Българската православна църква. При такава значима визита като идването на папа Франциск в България, естествено, ще се опитат някои хора да изкарат дивиденти на гърба на БПЦ и на Ватикана и да се явяват като мними посредници без никой да ги е молил за това".
 
"Имаше коментари, че програмата на папа Франциск била много скучна и аз се шегувам, да бяха поканили Цирк дю Солей, като искат да им е по-интересно. Ватикана строго следва определената си програма, много държат на протокола и затова веднъж решена програма, няма как да се промени в движение, не може да има генерални импровизации. Папа Франциск е известен с това, че е нетрадиционен човек и много често излиза извън рамките на програмата. Но що се касае до основни, фундаментални въпроси, касаещи общата молитва, тя няма как да бъде между православни и католици", подчерта митрополит Антоний.

"Програмата на папа Франциск извън това, което касае Българска патриаршия и БПЦ, тя е съгласувана със съответния държавен протокол на президентството и на министър-председателя. Папа Франциск идва като държавен глава, тъй като поканата идва от първите двама държавни мъже в страната. Но тъй като той е и духовен глава, пожела част от програмата му да бъде свързана и с тези му негови функции. Затова той иска среща с българския патриарх. Ние сме част от тази програма, не сме нито инициатори, нито сме отправили покана към папа Франциск, за да изискват нещо повече извън това, което е в програмата", посочи още митрополитът.
 
Според него "няма защо да обвиняват Светия синод, че е закостенял или пък консервативен. Има неща, с които няма как да бъдат направени компромиси и това е ясно и на двете страни. Въпросът е, че се намират трети лица, които се опитват да профитират на гърба на църквата".