Предстоящи събития в страната за 6 май
Секция: Предстоящи събития
06 Май 2019 06:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 6 май

/КРОСС/ *** София

В 9.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски". Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

В 10.00 часа президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Княз Александър I" в столицата. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

От 10.00 до 17.00 часа ще има вход свободен за постоянната хронологична и външна експозиция на Националния военноисторически музей (НВИМ), както и изложба „На борда на флотската история". От 11.00 до 13.00 часа ще има приготвяне на гергьовденски хляб с мрежа хлебни къщи, а от 12.00 часа традиционна дегустация на войнишка боб чорба. От 13.30 до 14.30 часа ще се състои концерт на Представителния духов оркестър на сухопътни войски.
От 15.00 до 16.00 часа ще се проведе концерт на представителен фолклорен ансамбъл „Шевица".

От 10.30 часа на площад „Княз Александър I" ще се проведе традиционният Гергьовденски парад на Въоръжените сили. В него ще участват над 1 000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация.

В 12.00 ч. пред сградата на Президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски
караул.

Папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна". Светият отец ще се срещне с деца и семейства, както и със служителите на центъра.

В 18.15 часа Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания на площад „Независимост".

*** Раковски

В 11.15 часа папа Франциск ще отслужи Света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово". В 15.30 часа Светият отец ще се срещне с католическата общност в църквата „Св. Архангел Михаил" и ще произнесе реч.

*** Пловдив

От 13.30 часа премиерът Бойко Борисов ще се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка".

*** Асеновград

От 11.00 часа на площад „Акад. Николай Хайтов" с тържествен ритуал ще бъде издигнато националното знаме.

*** Банкя

От 14.00 часа в парк "Кестените" големият български художник маестро Иван Яхнаджиев ще подари на децата
открит урок по рисуване. Това е и последен ден от Фестивала "Банкя Мези".

В 17.00 часа в парк „Ротонда" кандидатите за евродепутати от ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев, Мария Габриел и
Лиляна Павлова ще се срещнат с жители на града.

*** Банкя./с. Волуяк

От 11.00 часа кандидатът за евродепутат от ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев ще присъства на откриване на
ремонтирания паметник на загиналите в Първата световна война.

*** Бяла./ с. Копривец

В 15.00 часа кандидатите за евродепутати от ГЕРБ и СДС Ева Майдел и Андрей Новаков ще направят преглед на изграждащите се спортна и стрийт фитнес площадки в селото.

*** Бургас

От 11.00 часа пред Военния клуб ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на „24-ти пехотен Черноморски полк". От 11.30 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий", представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Бургаския гарнизон ще участват във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена". Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий ще благослови бойните знамена и представителните части. В 12:00 часа на пл. „Атанас Сиреков" ще се проведе празничен концерт от програмата за отбелязване на Гергьовден. Участие ще вземат изпълнителите от ансамбъл "Тунджа".

*** Бяла

От 17.00 часа кандидатите за евродепутати от ГЕРБ и СДС Ева Майдел и Андрей Новаков ще се проведе среща с жители на града.

*** Варна

От 9.00 ч. е началото на Светата литургия в храм „Св. Атанасий".

От 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий" представителни блокове с бойни знамена на военни
формирования от Варненския гарнизон ще участват във военния ритуал „Водосвет и благославяне на бойните
знамена". Началникът на Щаба на Военноморските сили (ВМС) кап. I ранг Камен Кукуров ще приеме строя.
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще благослови бойните
знамена и представителните части. В 10.40 часа от площада ще тръгне шествие, водено от представителния блок на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров".

От 10.00 до 18.00 часа Военноморският музей ще работи с вход свободен. В музея е представена специална
изложба „Орденът „За храброст" в държавните и воински традиции". Акцент в изложбата е пиката на Самарското знаме, в която е вграден орденът „За храброст" първа степен.

От 10.30 часа на Конна база „Виница" ще бъде открит традиционният турнир по конен спорт „Гергьовден".

*** Велико Търново

От 21.00 часа от площад „Цар Асен I" ще може да се наблюдава Аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина" - безплатна прожекция по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия.

*** Генерал Тошево./с. Люляково

От 14.00 часа кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев ще бъде гост на празника на
селото.

*** Горна Оряховица./с. Стрелец

От 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметника на загиналите във войните.

*** Горна Оряховица

От 11.00 часа пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани ще бъдат поднесени цветя и венци.

*** Горна Оряховица./с. Правда

От 11.00 часа на откритата сцена в селото ще се състои празнична програма „Гергьовденски люлки".

*** Горна Оряховица

От 12.00 часа в Клуб „Българско войнство" ще бъде открита изложба „Светът в банкноти" на полк. о. з. Петър
Станчев.

*** Добринище

В 5.00 часа в четирите махали ще прозвучи песента „Ти, убави свети Георги". От 9.00 часа ще се проведе дефиле на централния площад. От 11.00 часа ще започне музикална програма.

*** Добрич

От 9.00 до 17.30 часа в Етнографска къща ще има възстановка на традиционни ритуали, изложба базар на обредни хлябове и хлебни изделия, както и концерт на групи за автентичен фолклор.

От 14.00 до 18.00 часа в Народно читалище „Романо дром - 2002 г." ще бъде представена изложба „Едерлези" на Школата по приложно изкуство.

*** Добрич./с. Стефаново

От 12.00 часа кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев ще посети село Стефаново, което отбелязва своя празник. По-късно Емил Радев ще посети Добрич, където в Етнографската къща се провежда възстановка на обичаите за Гергьовден и ще се проведе изложба на хлябове.

*** Златоград

От 9.00 часа в църквата „Св. Георги Победоносец" светата божествена Литургия за Гергьовден ще бъде отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. От 10.00 часа жителите и гостите на града ще могат да видят Гергьовден в Златоград - Силата на традициите и мистиката на ритуала. От 10.30 часа ще започне Празничен хоровод с Оркестър „Орфей" и гост солист Искра Макакова.

*** Каварна

От 10.30 до 20.30 часа на площад „Защитата на Каварна" ще има фолклорна програма, вечерна програма, както и празнична заря.

В 18.00 часа кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев ще се срещна с членове и
симпатизанти на ГЕРБ в офиса на партията.

*** Перник./с. Богданов дол

От 10.00 часа на площада в селото ще бъде пресъздаден обичаят „Премуз".

*** Перник

От 11.00 часа пред Двореца на културата ще се състои лонцерт на Духовия оркестър при ОК Дворец на културата.

*** Петрич

От 11.00 часа на площада в града ще бъде концертът „Гергьовден е..." с участието на Фолклорна формация
„Хераклея" и гостуващият изпълнител Румяна Попова.

*** Пещера

В 10.30 ще започне празникът на централния площад „България" ще се проведе фоклорен концерт.

*** Поморие

От 9.00 часа в Манастир „Свети Георги" ще бъде отслужена Света литургия по случай празника на Поморие - Гергьовден.

От 10.30 часа ще бъде официалното откриване на празника на града, с приветствие от кмета на Община Поморие Иван Алексиев. От 11.30 часа на открита сцена на НЧ „Светлина 1939" ще се проведе празничен концерт.

*** Разград

От 11.00 часа пред Войнишкия паметник, Областният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организира честване на Деня на храбростта и Празника на Българската армия.

*** Русе

В 11.00 часа пред т. нар. „Часовник" до Съдебната палата и на площад „Княз Александър Батенберг" кандидатите за евродепутати от ГЕРБ и СДС Ева Майдел и Андрей Новаков ще присъстват на честванията по повод празника на града. В 12.00 часа на площада двамата ще поднесат венец и цветя пред Паметника на загиналите в сръбско - българската война.

В 13.30 часа кандидатите за евродепутати от ГЕРБ и СДС Ева Майдел и Андрей Новаков ще посетят автомобилния производител Sin Cars.

*** Свищов

В 10.15 часа ще започне общоградско шествие по повод 6 май. В 10.30 часа пред паметника на 33-ти Свищовски полк ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите в бой воини. В 11.30 часа в беседката в Градската градина ще започне празничен концерт на Духовия оркестър към 55-ти Инженерен полк - Белене.

*** Силистра

От 11.00 часа на Мемориал "Военно гробище на загиналите в Първата световна война" ще се състои тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празник на Българската армия.

*** Сливо поле

От 9.00 часа кандидатите за евродепутати от ГЕРБ и СДС Ева Майдел и Андрей Новаков ще се срещнат с кмета
Валентин Атанасов и екипа му, както и с граждани на площад „Демокрация" № 1.

*** Сливо поле./с. Ряхово

От 10.00 часа кандидатите за евродепутати от ГЕРБ и СДС Ева Майдел и Андрей Новаков ще присъстват на
тържествена света литургия и курбан в храма „Свети Георги".

*** Смолян

От 9.00 часа в църквата „Св. Георги Победоносец" секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков ще отслужи празнична Св. литургия.

*** Стара Загора

От 11.00 часа в парк „Пети октомври" ще се проведе танцовият спектакъл „Овчари влизат в село, камбани бият, мале ле, момци си люлки люлеят".

От 18.00 часа в РБ „З. Княжески" ще се състои благотворителен концерт по случай 45-годишнината на НУМСИ
„Христина Морфова".

*** Тутракан./с. Шуменци

От 11.00 часа на Мемориал „Военно гробище-1916 г." ще се състои тържествен ритуал по запалване на Вечния
огън, панихида в памет на загиналите, освещаване на бойните знамена и поднасяне на венци и цветя.

*** Хасково

От 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин на площад "Свобода" ще бъдат поднесени венци и цветя.

*** Шабла./с. Езерец

От 16.00 часа кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев ще се присъедини към жителите и гостите на селото Езерец, които празнуват на Гергьовден.

*** Шумен

От 10.00 часа НЧ „Стилиян Чилингиров" организира празник на квартала „Гергьовско веселие".

*** Шумен./с. Салманово

От 10.00 часа НЧ „Развитие" организира пресъздаване на обичая Гергьовден.

*** Шумен./с. Мадара

От 11.00 часа НЧ "Просвета" организира „Гергьовден", Ден на моето село.

*** Ямбол

В 8.30 часа в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец" ще бъде отслужена празнична Света литургия. В 10.00 часа ще тръгне лития с иконата, в която е вградена частица от мощите на светеца. В 10.30 часа пред сградата на общината ще се състои тържествен ритуал по издигане на националния флаг, както и отслужване на молебен и марш на представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон. От 11.30 часа в Музея на бойната слава ще бъде представена презентация, посветена на участието на 29-ти пехотен Ямболски полк в Първата световна война.