Какво се очаква във втория ден от визитата на папата?
Секция: Православие
06 Май 2019 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво се очаква във втория ден от визитата на папата?

/КРОСС/ Във втория ден от апостолическото си пътуване в България папа Франциск ще се срещне със семейства от центъра на настаняване на бежанци в столичния квартал "Враждебна", а след това ще отпътува за град Раковски, където го очаква най-голямата католическа общност у нас.

В Раковски Светият отец ще участва в Света литургия с първо причастие и ще произнесе реч пред местните хора. В късния следобед папата ще се върне в София за кулминацията на своето посещение - събитие за мир с представители на различни вероизповедания.

От Българската православна църква обявиха, че техният представител Западно и средноевропейският митрополит Антоний ще присъства, но няма да участва в събитието.
 
Няколко хиляди католици се подготвят за срещата си с папа Франциск в Раковски. Сред тях 200 деца, които ще приемат първото си причастие по време на литургия в църквата "Пресвето сърце Исусово". В църквата ще се съберат около 750 души, а за останалите са предвидени видеоекрани навън, така че да виждат и чуват папата.
 
В друга католическа църква, "Свети Архангел Михаил", Светият отец ще се срещне с католическата общност и ще произнесе реч. Там той ще бъде запознат с традициите и българския фолклор. Светият отец ще отдаде почит и на папа Анджело Рокари, известен като папа Йоан 23-ти, наричан и "Българският папа", защото в 10-годишния си престой в страната ни е бил в качеството си на нунций. Франциск ще поднесе цветя пред портрета на "Българският папа" в храма "Архангел Михаил".

Преминавайки между двата храма от кв. „Ген. Николаево” към кв. „Секирово“ в Раковски, главата на Римокатолическата църква ще се придвижи с папамобила.

Кулминационното събитие с участието на главата на Римокатолическата църква ще се проведе в София на площад "Независимост". Това са така наречените послания за мир, в които ще участват представители на различни вероизповедания, а от страна на Българската православна църква ще бъде осигурено само присъствие, без участие.
 
Шест деца от всички шест вероизповедания ще държат запалени факли, символ на светлината на мира, разказа в ефира на Дарик говорителят на Католическата църква у нас Ива Михайлова: "Мисля, че в тези дни след последните събитията, след престъпленията и атентатите на религиозна основа това ще бъде един хубав знак, че представителите на различни религии искат да кажат "да" на мира, "не" на насилието и че Господ събира хората не за да ги разделя и да ги противопоставя един срещу друг, а за да покажат, че споделят общи ценности, част от които е мирът, толерантността, любовта към ближния".

Във връзка с посещението на Раковски на папската делегация, за кратки интервали от време преди обяд и в следобедните часове ще бъде спряно движението по автомагистрала „Тракия” в участъка от 119-ти до 165-ти км, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".
 
Заради Деня на храбростта и празника на Българската армия, както и папската визита, в София също има промени в движението в трите почивни дни.