Безсмъртният полк премина и през Видин
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Май 2019 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Безсмъртният полк премина и през Видин

/КРОСС/ Наследници на участниците в съпротивителното антифашистко движение шестваха във Видин днес, 9 май, когато се отбелязва Денят на победата над фашизма. Те взеха участие в инициативата на фондация "Безсмъртният полк", която се провежда в редица български градове. Идеята е да бъде отдадена почит на хората, участвали във Втората световна война, разказа председателят на Руския клуб "Видин 2002" Светлана Василева:

"Безсмъртният полк- тази акция се заражда в град Томск преди повече от 5 години. Тогава инициаторите решили, че е хубаво хората да излязат с портретите на своите близки, които са участвали във войната... За мен това е памет, която трябва да предадем на нашите поколения и затова трябва да участват и децата ни..."

Участниците в шествието преминаха с портретите на своите родственици през центъра на Видин от музей "Конака" до сградата на Общината.

"Това е дядо ми- Владимир Фомич Третяков. Той е бил сапьор. Не е починал във войната, но е участвал и това са неговите трима братя- Павел Фомич Третяков, Герасим Фомич Третяков и Фьодор Фомич Третяков. Тримата са загинали във войната... Аз съм руска гражданка и всяка година се включвам- това е най-важният празник в Русия... На моя татко, след войната е починал. Подполковник е, Рафаил Петрович Кунц", разказаха участниците в шествието.

Признателните потомци на участниците във войната се отправиха след това към руските военни гробища във Видин, за да отдадат почит към загиналите воини.