Показват Вълчетрънското златно съкровище в Археологическия музей Пловдив
Секция: КУЛТУРА
13 Май 2019 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Показват Вълчетрънското златно съкровище в Археологическия музей Пловдив

/КРОСС/ 13-те безценни съда от най-старото съкровище в Европа - Вълчитрънското, за малко да се превърнат в златни коронки за зъби, ако не е била намесата на тогавашната плевенска полиция преди 95 г. Затова и част от предметите са повредени, предаде „24 часа".

След случайното откриване на съкровището през 1924 г. от двама братя находките били захвърлени в мазето. След като се разбрало, че са от чисто злато, някои от малките дискове са били нарязани с лозарски ножици. "Зъболекари от Плевенско започнали да купуват ценния метал, за да правят коронки. Тогава обаче полицията бързо си е свършила работата и е спасила униката", разказа директорът на Националния археологически музей с институт при БАН доц. Христо Попов.

13-те оригинални златни предмета от Вълчитрън са в центъра на емблематичната изложба "Преоткритият свят на стара Европа" в Пловдив. Редом с тях са наредени още четири съкровища. Сред тях е и Панагюрското. То обаче е изложено на оригиналното си място, а останалите са обособени в отделна зала за праистория в археологическия музей. "Златото за изработката на сервиза от Вълчитрън е добивано от три различни находища. Предмените са били притежание на влиятелен човек от бронзовата епоха. Най-много се спори за тройния съд, който на две места е пробит. Вероятно за него е имало и горна част, която не е запазена", разказа доц. Попов.

Прелюбопитна е историята и за най-големия съд, тежащ близо 4,5 кг. Понеже е бил зацапан с кал, първоначално откривателите са го ползвали за корито, в което хранели прасето. Шопарът дълго време се търкал в съда и той започнал да блести. В световната археологическа наука случаят е известен като "Златното прасе". "Това, което е запазено от златния сервиз, не е малко. Да не забравяме, че той е на 3500 години", посочи доц. Попов.

"Толкова съкровища на едно място е наистина впечатляващо. Градът се позлатява", отбеляза кметът Иван Тотев. И напомни, че последния ден от изложбата съвпада с неговия рожден ден - 28 октомври. Хората могат да видят и съкровището от Хотница, Великотърновско. Съдържа 44 златни предмета - 39 халки, 4 апликации и 1 сипрала. Открито е в селища, а не в некропол, което го прави безценно за периода на късния халколит (4550 - 3900 г. пр. Хр.). Във витрините блестят и златни съкровища от Дъбене и Рупите. "В тази зала са представени предмети отпреди 5 хилядолетия", обобщи директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов, с чиито усилия изложбата е факт.

"Неговата мечта се осъществи. Още през 2014 г. той се зарече, че ще направи в Пловдив най-хубавата археологическа експонация в годината на Европейската столица на културата", коментира заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Кисьов обясни, че изложбата включва 250 експоната от най-ранната история на Пловдив и страната. Те показват, че българските земи са една от люлките на цивилизацията.