Червен код за горещини в Русия, 31 градуса на Полярния кръг
Секция: Русия
13 Май 2019 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Червен код за горещини в Русия, 31 градуса на Полярния кръг

/КРОСС/ Предупреждението ще важи почти цяла седмица - от вчера до 16 май. До 15 май включително, жителите на републиката ще трябва да спазват ограниченията, наложени във връзка със специален режим за противопожарна защита - да не горят суха трева и боклук, както и да не готвят на открит огън.

Държавното министерство на извънредните ситуации в Татарстан отбеляза, че подобни метеорологични условия могат да бъдат опасни за енергийните системи и културите, а също така да доведат до пожари. Жителите бяха помолени да не напускат домовете си по обяд и да бъдат внимателни, докато се отпускат в природата и в близост до вода.

В много градове в региона температурата е около и над 30 градуса, а в град Койнас, който се намира почти на Полярния кръг в Северозападна Русия, бяха измерени 31 градуса вчера. Горещата вълна в части от Южна Русия продължава вече няколко седмици, с кратки паузи, като често топлата въздушна маса заема и районите около столицата Москва.

Подобно разпределение на атмосферните потоци във височина е виновно и за хладното и неустойчиво време над голяма част от Източна Европа, включително у нас, на Балканите.Разположението на струйния поток в атмосферата над тези части на умерения пояс е такова, че над нашата част на континента вече близо месец и половина доминира предимно северозападен пренос, който поддържа област на ниско атмосферно налягане и във височина се намират по-хладни въздушни маси.

Същевременно, над голяма част от Европейска Русия, Урал и Сибир се пренася по-сух и топъл въздух от субтропичните части на Азия, който в условията на над 15-часов ден, се нагрява допълнително.