Джон Карпентър взе приза „Златна карета” в Кан
Секция: Шоубизнес
16 Май 2019 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джон Карпентър взе приза „Златна карета” в Кан

/КРОСС/ "Навремето изобщо не съм си представял, че филмите ми впоследствие ще имат подобно влияние", споделя майсторът на хорър филмите Джон Карпентър, отличен с наградата "Златна карета" на "Петнайсетдневка на режисьорите" в Кан, предаде Франс прес.
Почетното отличие се присъжда от 2002 г. от Френското дружество на режисьорите като признание за новаторския подход, находчивостта, храбростта и верността към принципите на творческата независимост на лауреата.

Наградата се връчва на откриването на паралелния конкурс "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан. Сред предишните й носители са Клинт Истууд, Джим Джармуш, Джафар Панахи, Аниес Варда, Джейн Кемпиън, Вернер Херцог. Миналата година със "Златна карета" беше почетен Мартин Скорсезе.Ако трябва да бъда честен, не знам какво означава да съм носител на тази награда. Дали не е защото съм стар? Въпреки това съм наистина поласкан", казва 71-годишният кинодеец.Джон Карпентър е познат с работата си над поредицата "Хелоуин" и филмите "Мъглата", "Нещото", "Кристин", "Бягство от Ню Йорк".