Ratio разкрива тайните в сърцата на галактиките на 22 май
Секция: Наука
16 Май 2019 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ratio разкрива тайните в сърцата на галактиките на 22 май

/КРОСС/ В сърцето на всяка галактика, включително и на нашия Млечен път, дебне свръхмасивна черна дупка. Това е истинско космическо чудовище, което с лекота би събрало в себе си милиони Слънца. Понякога чудовището огладнява и тогава галактиката може да се превърне в обект, изхвърлящ колосални количества енергия. Добре дошли в света на квазарите и блазарите!

Гостите на събитието „Ratio представя: Тайните в сърцата на галактиките" в Пловдив ще научат повече за тези обекти, наречени активни галактични ядра. Науката ги открива преди малко повече от 50 години, но разкриването на цялата история за тяхната еволюция, механизъм на лъчения и класификация отнема десетилетия. Днес учените продължават да ги изследват активно, а отговорите, които търсят, дават по-добра представа за развитието на цялата Вселена и нейното минало.

Тайните в сърцата на галактиките ще разкрие д-р Владимир Божилов. Той е преподавател в катедра „Астрономия" на Физически факултет на Софийски университет, активен комуникатор на науката и лектор в планетариума на Детски научен център „Музейко". В периода 2012-2018 г. е бил научен, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ.

Д-р Божилов е активен популяризатор на науката и редовен лектор на Софийския фестивал на науката, Европейска нощ на учените и други. Спечелва второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab" 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab" 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания, където разказва на достъпен език най-новите открития от областта на Космоса. Съавтор е на книгата „Живот и Вселена" и автор на повече от 30 научни и над 70 научнопопулярни публикации. От февруари 2017 г. е Национално контактно лице по Програма Хоризонт 2020.„Ratio представя: Тайните в сърцата на галактиките" ще се проведе на 22 май от 19:00 часа в клуб „VOID" в Пловдив.

Събитието се организира от организацията за популярна наука Ratio. Входът е свободен, а повече за събитието можете да научите на сайта на Ratio.