Тръмп обяви извънредно положение в защита на телекомуникационните мрежи на САЩ
Секция: СВЯТ
16 Май 2019 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп обяви извънредно положение в защита на телекомуникационните мрежи на САЩ

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на Съединените щати от чуждестранни заплахи. Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за извънредно положение в защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи.

С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната. Решението е смятано за част от по-широките усилия да се забрани достъпа на китайския технологичен гигант „Хуауей" до американския пазар.Вашингтон смята, че оборудване на третия по големина производител на смартфони може да се използва от Китай за шпионаж. През август миналата година Тръмп подписа указ, който забранява на правителствените агенции да използват оборудване, произведено от тази и още една китайска компания.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Имахме леки спречквания с Китай, защото от десетилетия към нас се отнасяха несправедливо. Отдавна това трябваше да се промени и сега го правим. Ние сме в изключително силна позиция. Години наред губехме между 300 и 500 милиарда долара годишно от Китай и търговията с Китай. Не можем повече да го допускаме.

„Хуауей" и свързаните с нея 70 юридически лица са включени в черен списък на американското министерство на търговията.

В отговор китайската технологична компания обяви, че ограниченията нарушават правата ѝ.