Изложба с картини на прочути български художници се открива в Париж
Секция: КУЛТУРА
16 Май 2019 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба с картини на прочути български художници се открива в Париж

/КРОСС/ Изложба от картини на едни от най-известните български художници - Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Казаков - Нерон и Георги Божилов - Слона, се открива тази вечер в Българския културен институт в Париж. Платната са от колекцията на Министерството на външните работи и на българското посолство във Франция.

Кураторът на изложбата Надежда Джакова заяви за „Хоризонт", че голяма част от картините са рисувани от художниците по време на пребиваването им в Париж.

"Това са произведения, които включват едни от най-известните наши художници и това е една представителна колекция, която започва да прави българската държава през 60-те години. Акцентът в изложбата е произведение на Златьо Бояджиев „Две сватби", която е създадена по време на пребиваването му в посолството. Той е там през 1970 г. и прави цикъла „Сезони - пролет, лято, есен, зима", както и тази голяма композиция „Две сватби". Те са специално създадени за пространството на заседателните зали на първия етаж на сградата на посолството", обясни тя.

Поводът за изложбата днес в Париж е навършването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и България.