Двата варианта пред Корнелия Нинова след загубата на БСП
Секция: Коментари
28 Май 2019 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двата варианта пред Корнелия Нинова след загубата на БСП

/КРОСС/ За първи път в последните години лидерът на БСП не дава дори кратко изявление в изборната нощ. През не толкова далечната 2014 година, когато левицата претрърпя съкрушителна загуба от ГЕРБ, а коалиционният й партньор в кабинета „Орешарски", ДПС, се обяви за предсрочни избори, председателят на формацията Сергей Станишев не се поколеба, а говори пред медиите и призна загубата.

Тогава БСП получи 429 000 гласа, а повечето партийци оправдаваха ниския резултат с подкрепата на левицата за Делян Пеевски за шеф на ДАНС година по-рано.

Пет години по-късно, ден след евровота, социалистите отчитат, че по първоначални данни едва ще достигнат резултата си (в гласове) от 2014 г., въпреки че влязоха в предизборната кампания със самочувствието, че след нея ще поискат оставката на правителството. Оказва се, че дори и като опозиция социалситите не могат да увеличат подкрепата си, а отговорност за това в изборната нощ не бе поета. Вместо лидерско изявление публиката чу от пратеник на Корнелия Нинова, на стълбите пред централата на формацията, че социалистите правят паралелно преброяване. За политически изводи не бе споменато.

В ранните часове на понеделник щабът на БСП се разотиде от партийната централа, за да се събере същия ден преди обед Изпълнителното бюро. Неофициалната информация от заседанието е, че ръководството не е предложило стратегия за действия оттук нататък. „Вероятно се чака и настроението в Националния съвет (разширеното ръководство - бел.авт), за да се набележат конкретни действия", твърдят членове на бюрото.
Отпадналият вариант "Станишев е виновен"

Членове на БСП твърдят, че веднага след оповестяването на първончалните данни в неделя вечер ръководството на левицата е започнало да сондира мнения как хем да поеме отговорност за загубата, хем Нинова да остане лидер на формацията.

„Със сигурност веднага отпадна концепцията отговорността да се хвърли върху Сергей Станишев", разказват от "Позитано" 20. Причината за отхвърлянето на такъв вариант е високия преференциален вот, получен от него.

„Данните ни сочат, че след "Демократична България", в БСП има най-голям дял преференции. По-голямата част от тях са за Станишев, макар да има и за Йончева. Подобен факт прави стратегията на Нинова да се оправдае със Станишев невъзможна", твърдят от партията.
Палеативният лек "вот на доверие"

След отпадането на този сценарий съществува и друга опция, която изглежда най-безопасна пред председателя на социалистите и това е Националният съвет на партията да гласува вот на доверие.

Досега председател на БСП се избираше от Конгреса, висшия ръководен орган. Ако Нинова реши да търси доверие само от Националния съвет, това означава, че тя не е уверена в позициите си, обясняват социалисти.
Пряк избор и "кой ще брои бюлетини"

След промените на устава от 2017 г. председател на партията се избира пряко от членовете. За да се стигне до тази процедура, ръководството на социалистите трябва да свика заседание на конгреса и да се премине през пълен отчетно-изборен цикъл. Това означава, че трябва да бъдат избрани нови общински конференции, т.е. ще бъдат променени местните ръководства. В случая обаче има една уловка, казват запознати, защото списъчният състав на БСП се знае от ръководството на формацията. „Накрая ще излезе така, че ще настъпят промени в неудобните местни структури, а Нинова ще бъде преизбрана", твърдят от левицата.

От ръководството на БСП пък коментираха неофициално пред Свободна Европа, че единственият реалистичен начин да се излезе от ситуация е „шефката да бъде преизбрана". Аргументът им е, че „партийната маса със сигурност ше гласува за нея", особено пък след като наесен идват местни избори.

Бизнесменът Георги Гергов, когото Нинова отстрани заради ролята му в "ЦУМ-гейт", поиска оставката й още в изборната нощ. С остри изказвания по неин адрес излязоха и предишният председател на БСП Михаил Миков и Красимир Янков.

Опозицията на "Позитано" отбелязва, че е от съществено значение, както при всички избори, кой ще брои бюлетините. "А това е в полза на Нинова - тя си има своя Цветанов и той се нарича Кирил Добрев", казват от партията.

В крайна сметка пред Нинова остават два варианта - или да поиска вот на доверие от Националния съвет, което ще накърни авторитета й сред партийните членове, или да опита да подмени опозиционните структури в страната и да опита да бъде пряко избрана от членовете на БСП.
Полина Паунова, Свободна Европа