Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов откриват „Пловдив чете“ 2019
Секция: КУЛТУРА
10 Юни 2019 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов откриват „Пловдив чете“ 2019

/КРОСС/ От 10 до 16 юни - една седмица Пловдив ще бъде Столица на книгата с литературния фестивал „Пловдив чете". Официалното откриване предстои на 11 юни, вторник от 20 часа на Античния театър.

Всички пловдивчани и гости на града ще могат да се насладят на музиката на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов - специални участници в откриването. На сцената с тях ще бъдат: Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков (басет), Младен Димитров (барабани).По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец" за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга.

Входът за събитието е СВОБОДЕН.

Тази година в рамките на фестивала в АЛЕЯ НА КНИГАТА ще гостуват около 40 издателства с шатри, разположени в близост до Римския стадион.

На 14 юни от 17 часа ще бъдат връчени Националните литературни награди „Христо Г. Данов" в къщата-музей на първия възрожденски издател.

Близо 20 издателства взимат участие в „Пловдив чете" с автори и преводачи. Предстоят интригуващи срещи с чуждестранни писатели от Холандия, Румъния, Испания.

Тази година особено богата е съпътстващата програма на фестивала - ще отидем на литературни пътешествия из Пловдив, изложба, хореографски манифест и летни читални. Специален проект на издателство „Жанет 45" е инсталация на визуалния артист Петко Танчев: „Забравените думи".

Всички събития от програмата на „Пловдив чете" са с вход свободен!

През 2019-та година ще се проведе 17-то издание на литературния фестивал. Домакин на „Пловдив чете" е издателство „Жанет 45".

Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 година.