0стров Света Анастасия приютява фестивал на билките и здравословната храна
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Юни 2019 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
0стров Света Анастасия приютява фестивал на билките и здравословната храна

/КРОСС/ Остров Света Анастасия ще посреща гости с фолклорни ритуали за здраве и плодородие в първото издание на "Биле фест" - фестивал, посветен на билките.
Повече от 50 участника ще се представят в събитието с билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми, като ще покажат и автентичните начини за приготвянето им. В допълнение посетителите ще се запознаят с народни ритуали и илачи. Съпътстващата художествена програма ще възкреси силата на празника Еньовден, отбелязван по нашите земи от древността. Билкови отвари ще забъркат специалисти от близо и далеч. От островната пещ ще бъде изваден топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци. Кримският чай - билка, която расте на Света Анастасия, ще има своето запазено място в програмата. Козметика с билкови продукти и морски водорасли ще бъде представена на гостите лично от производителите. На острова ще могат да се закупят свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута с билки, цветя и български шевици.

За да е истински празнично и българско настроението по време на "Биле фест", ансамбъл "Странджа" ще заплени публиката с фолклорни танци и песни, както и с ревю на народни носии и традиционни български облекла от миналото. В островния музей ще бъде подредена изложба на странджански шевици. Посетителите ще чуят и мелодии на флейта в изпълнение на възпитаници на НУМСИ "Панчо Владигеров".

Най-малките гости на острова ще се забавляват в творчески работилници за сапуни и сувенири от ароматни билки.

В кухнята на ресторант "100 години назад" подготвят специално меню със супа от коприва, лапад и слез. Мидите ще са с дафинов лист и пресен девесил, а пилешкото с пресни картофки ще е подправено с мащерка, риган, и босилек. Екипът на острова ще представи медената лимонада с кримски чай и свежа мента като хита на лято 2019. Очаквайте още много изненади!

На 15 и 16 юни кораб "Анастасия" ще пътува с часове на тръгване:

10:00, 11:30, 13:30, 15:00 и 17:00.