Борисов тръгна и на жп инспекция, обеща София-Пловдив за 70 минути
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2019 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов тръгна и на жп инспекция, обеща София-Пловдив за 70 минути

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов продължава с инспекциите на строителни обекти, като днес провери ремонта на железопътната отсечка София-Елин Пелин, където се полага нов железен път. Той е паралелен на съществуващата линия и графикът на движение не се нарушава.В джипа, шофиран от Борисов, са министърът на транспорта Росен Желязков, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

"С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути", обеща премиерът.

Също така, по думите му, ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София.Транспортният министър Росен Желязков пък допълни, че влаковете ще се движат със скорост от 160 до 200 км/ч.

"Това е предвидено и за съществуващи отсечки като Пловдив - Бургас. Трябва да се има предвид, че всеки 10 км/ч над 160 км/ч оскъпяват с 10% разходите. От София, като се започне, през "Подуяне", "Казичене", в Елин Пелин, Костенец - нови гари се правят. В Пазарджик е нова гарата, в Пловдив", допълни Желязков.