Замъкът в Равадиново - мутробарок, построен върху селскостопанска земя
Секция: Коментари
12 Юни 2019 10:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Замъкът в Равадиново - мутробарок, построен върху селскостопанска земя

/КРОСС/ Ако човек, навършил 30 години, за първи път попадне във феодалното владение на „граф" Георги Тумпалов в Равадиново ще изживее дежавю. Този уникален, типично български архитектурен стил, добил популярност като „мутробарок", достигна апогея си в края на миналия и началото на този век, и уж бе позабравен... Тогава мутрите, волно и необезпокоявани от никого, реализираха, както се изразява самият „граф" Жоро Тумпала, „детските си мечти" - застрояваха всяко, попаднало в полезрението им, кътче от дивата природа, най-вече защитени територии, естествено без строителни книжа и разрешителни; вдигаха островърхи кулички, крепостни стени с бойници; някои от тях се посветиха на отглеждането на диви екзотични животни в плен... и на всякакви подобни, естествено незаконни, „аристократични" капризи, прищевки и лудории... Държавата бе разделена от босовете на ВИС и СИК на отделни феодални владения, а някои от феодалите получиха и благороднически титли, като Боян Петракиев - Барона например. Като представител на ВИС и Първа частна милиция за Черноморието, на Тумпала бе отреден созополския вилает, получи титлата „граф"... и си построи „замък" - в защитена територия, върху селскостопанска земя, и естествено без строителни документи и разрешение за строеж.

Но сега все пак сме 2019 г., т.е. от 12 години сме в Европейския съюз и уж сме правова държава... Само, че „уж"... „Замъкът" на Тумпала е построен в годината на приемането ни в ЕС /2007 г./ и би трябвало да се ползва като краве- и овцеферма, тъй като такова е предназначението на имота и той е с непроменен статут към днешна дата. Но вместо четирикраки бозайници, в просторното аристократично имение се разхождат двукраки, извозвани от Слънчев бряг и други дестинации ежедневно с десетки автобуси. И вместо от млеконадой, „графът" ежедневно прибира десетки хиляди от стригане на заблудени овце, наши и чужди туристи, без да плаща местни данъци и такси /тъй като „замъкът" е без разрешение за строеж и без разрешение за ползване/ и без да издава касови бележки. А когато „Господари на ефира" го сгащиха, той просто прегази с четириколката си техния репортер. И нито комисията „Кушлев", която запорира бутафорията, наречена „замък", заради рекет и изнудване, нито делата за кражба на рибарски мрежи и документни измами успяха да нарушат спокойствието и благосъстоянието на „графа". Влязлата в сила 4-годишна осъдителна присъда срещу него в крайна сметка бе отменена на последна инстанция... И какво чудно има във всичко това, след като ноторно известен факт е, че в „правовата" ни държава е почти невъзможно да бъде осъден човек с милиони, присвоени от незаконен бизнес?

Дали пък всичките тези неща не сме ги виждали от 90-те години на миналия век насам? - Дежавю? А замъкът - кравеферма получава награди, подсъдимият бивш кмет на Созопол предлагаше подсъдимия „граф" за почетен гражданин и го обяви пред камерите на „Господари на ефира" за най-голям данъкоплатец /без да е платил нито един лев местни данъци и такси/... През миналата година аквапаркът на младия граф Константин, син на граф Тумпал, в който участие има и дъщерята на екскмета Рейзи, бе запечатан от НАП заради укриване на данъци... И какво толкова - „крушата не пада по-далеч от дървото" би казал народът. Апропо, всички созополчани знаят, че в мутренските години Тумпала запали колата на Понката Рейзи... „Е, нема такава държава" се пееше в една песен на Слави.
P.S. В момента тече поредната проверка на Бургаската окръжна прокуратура, по разпореждане на Върховната касационна прокуратура, за замъка-кравеферма. И какво ще излезе от всичко това, сами можете да се досетите... Нали все пак сме „правова държава"?
А можете ли да си представите какво би се случило с някой дребен търговец, ако на някоя улична сергийка или в малко магазинче се опита да изкара някой лев без необходимите разрешителни? - Контролните и правоохранителни органи биха били светкавично бързи и безкомпромисни. Дори може и в затвора да попадне. Но замакът-кравеферма е свещена крава, от чието виме текат милиони в нечии джобове...


Силвия Монова