Борисов: Има решение на МС за субсидия от 1 лв., не коментирам други предложения
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2019 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Има решение на МС за субсидия от 1 лв., не коментирам други предложения

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов заяви, че има решение на Министерски съвет за един лев на глас партийна субсидия и няма да коментира други предложения. Думите му са по повод предложение на ДПС.

"Един лев субсидия за действителен глас означава фалит на партиите. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране - американски тип. Който го иска - да го прави. Ако бъде приет такъв модел, това означава, че всички партии ще станат собственост на олигарсите", обясни по-рано депутатът от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

"Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим да е 0 лв. субсидията. За нас това е див популизъм, което се предлага", изтъкна още Пеевски.

В отговор на въпрос дали намаляването на партийната субсидия на един лев е популизъм, премиерът каза:

"Може две години след референдума за партийните субсидии да го наричат както искат, но понеже тогава всичко се стоварваше върху гърба на ГЕРБ, на всички им беше лесно да говорят. Сега правителството взе решение, така че аз не коментирам колко да е. Ние сме взели решение на база на референдума от преди две години, и това решение е за един лев субсидия. Какво искат да правят другите партии, си е тяхна работа. Ние не правим предложение, ние сме дали решение на правителството. Има голяма разлика", допълни премиерът. Борисов присъства на връчването на ключовете на нови автомобили на областните дирекции на МВР.

"346 са автомобилите за 9 млн. лева. С тези коли преследват престъпници, трябва да се придвижват бързо. Много са хубави автомобилите, 6 скорости, близо 130 коня, много икономични, бензинови", обясни министър-председателят.

По думите му от времето, когато е бил главен секретар, досега разликата в окомплектоването на МВР е от земята до небето. "МВР никога не са били по- добре окомплектовани", поясни Борисов.