"Северен поток - 2" е построен на 58,7%
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юни 2019 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 "Северен поток - 2" е построен на 58,7%

/КРОСС/ Вече са изградени 58,7 процента от дължина на газопровода "Северен поток - 2", съобщи днес руският газов гигант Газпром, цитиран от ТАСС и БТА.

Към момента по дъното на Балтийско море са положени 1441 километра от газопровода или 58,7 процента от общата дължина, се посочва в съобщение на компанията.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм-2 (Nord Stream 2) е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането. Партньорите на Газпром ще финансират 50 процента от проекта.

Руската компания съобщи днес, че от първи януари до 15 юни, по предварителни данни, е добил 240,6 милиарда кубични метра газ, което е с 2,2 процента повече от същия период миналата година.

За отчетния период Газпром е доставил 87,8 милиарда кубични метра газ или с 6,3 процента по-малко спрямо същия период миналата година. При това в някои страни износът се е увеличил. По-конкретно в Унгария - с 62,5 процента, в Австрия - с 27,4 процента, в Чехия - 45 процента, в Словакия - 20,2 процента, във Франция - 4,5 процента, в Италия - с 2,1 процент, в Холандия - 4,7 процента.

Ръководителката на Газпром експорт Елена Бурмистрова съобщи по-рано, че Газпром може да запази износа си за Европа на равнище 200 милиарда кубични метра в продължение на няколко години.